Finland is number one ICT country

Tietoviikko reports that Finland (my home country) is the world’s best IT country according to World Economic Forum study The Global Information Technology Report 2013. According to the study, Finland is the world’s number one country when it comes to the economy’s ability to use information technology to competitiveness and prosperity. Finland has toppled Sweden from the top spot in a ranking of economies that are best placed to benefit from new information and communication technologies (ICTs). The question still remains how this result was got because there are many things in Finland ICT that are are far from very good, so are other countries just much lousier on those aspects?

At the core of the report, the Networked Readiness Index (NRI) measures the preparedness of an economy to use ICT to boost competitiveness and well-being. In this edition, Finland (1st), Singapore (2nd) and Sweden (3rd) continue to lead the NRI, with the Netherlands (4th), Norway (5th), Switzerland (6th), the United Kingdom (7th), Denmark (8th), the United States (9th) and Taiwan, China (10th) completing the top 10.

Global Information Technology Report 2013 has a nice map that visualizes the network readiness of different countries.

3,881 Comments

  1. Tomi Engdahl says:

    https://www.uusiteknologia.fi/2023/06/22/sahkopolkulautoihin-tekoalya-ja-konenakoa/

    Sähköpotkulautayhtiö Voi aloittaa yhdessä DroverAI:n ja Helsingin kaupungin kanssa tutkimusprojektin, jossa pyritään siistimään lautojen käyttöä uusimman tekoälyn ja konenäön avulla. Järjestelmä hälyttää jos laudalla ajetaan jalkakäytävällä tai se pysäköidään väärin. Kokeilu toteutetaan yhdessä Helsingin kaupungin Forum Viriumin ja Business Helsingin kanssa.

    Reply
  2. Tomi Engdahl says:

    https://www.uusiteknologia.fi/2023/06/22/kesa-toi-kuljetusrobotit-eri-puolille-suomea/

    Virolaisen Starship Technologiesin kuljetusrobotit kuljettavat pian ruokakasseja ja pian myös valmisaterioita tuhansien laitteiden voimin. Suomessa kuljetusrobotteja hyödynsi ensimmäisenä Alepa ja nyt S-ketju on tuonut robottikuljetukset pääkaupunkiseudun lisäksi myös Turkuun, Poriin, Jyväskylään ja Ouluun.

    Reply
  3. Tomi Engdahl says:

    Tuotekehitysvähennys lisäisi todistetusti innovaatioita
    https://www.uusiteknologia.fi/2023/06/27/tuotekehitysvahennys-lisaisi-todistetusti-innovaatioita/

    Britanniassa tutkimus- ja tuotekehityskulujen verovähennys kasvatti uusimman selvityksen mukaan huomattavasti vähennykseen oikeutettujen yritysten hakemien patenttien määrää ja lisäsi yritysten innovaatiotoimintaa.

    Vuonna 2008 Britanniassa yhä useammat pk-yritykset pääsivät hyödyntämään tutkimus- ja tuotekehityskulujen verovähennystä, joka on osoittautunut kansainvälisen tutkimusryhmän selvityksessä todelliseksi kirittäjäksi innovaatiopanostuksissa ja patentoinnissa. Ryhmässä mukana oli myös Valtion taloudellinen tutkimuslaitos, joka nyt ehdottaa verovähennyskeinoa myös Suomeen.

    ”Havaitsimme huomattavan lisäyksen yritysten investoinneissa tutkimukseen ja tuotekehitykseen. Mikä oleellista, yritykset myös tekivät aiempaa enemmän innovaatioita. Korkeamman verovähennyksen piiriin tulleiden yritysten tutkimus- ja tuotekehitysmenot lisääntyivät yli 80 prosentilla ja haettujen patenttien määrä lisääntyi yli 70 prosentilla”, tiivistää tutkimusryhmässä toiminut Valtion taloudellisen tutkimuskeskus VATT:n johtava tutkija Elias Einiö.

    Reply
  4. Tomi Engdahl says:

    Suomi ei saavuta hiilinielutavoitetta – Ilmastoministeri: Neuvotellaan päästövelka pois
    Ilmasto- ja energiaministeri Kai Mykkänen (kok) haluaa Suomelle paremman version kiistellystä ennallistamisasetuksesta.
    https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/6543b330-5a1e-4539-815b-70d018509772

    Suomi ei tule pääsemään vuosien 2021–2025 hiilinielutavoitteeseen. Se tarkoittaa Ilmastopaneelin arvion mukaan miljardiluokan laskua Suomelle.

    Tuore ilmasto- ja ympäristöministeri Kai Mykkänen (kok) pitää tilannetta mahdottomana, eli ”mission impossible”. Hän ehdottaa Iltalehden haastattelussa, että Suomi neuvottelisi EU:n kanssa sopimuksen, jolla päästövelka kuitataan.

    – Täytyisi päästä EU:n kanssa sopimukseen siitä, että tällainen kertaluontoisista, epäsuotuisista olosuhteista ja kohtuuttomasta laskentatavasta johtuva päästövelka sovitaan pois, Mykkänen sanoo.

    Mykkäsen mukaan ongelman taustalla on uudet hiilinielujen laskentamenetelmät ja puuntuonnin loppuminen Venäjältä Ukrainan sodan myötä.

    Ilmastopaneelin mukaan Suomen pitäisi hankkia nyt hiilinieluyksiköitä. Niiden kustannus voi nousta miljardiluokkaan. Mykkäsen mukaan nieluyksiköt voivat olla osa paketti, mutta koko vajetta ei niillä tule paikata.

    Entä jos päästövelkaa ei saada neuvoteltua pois?

    – Me emme lyö hanskoja missään nimessä tiskiin, tämä on ollut koko ajan myös neuvotteluissa periaate, Mykkänen sanoo.

    – Kyllähän EU:n kanssa täytyy pystyä tämä sopimaan, koska komissio tarvitsee nyt myös liittolaisia, kun rakennetaan seuraavia ympäristö- ja ilmastolainsäädännön paketteja.

    Mykkänen antaa myös kritiikkiä EU:n toiminnalle.

    – On ihan rehellisesti sanottuna terveellistä, että Brysselissä on nyt havahduttu siihen, että tällainen liian yksityiskohtainen pakkopaitasääntely näissä ympäristöasioissa johtaa karhun palvelukseen itse asialle, Mykkänen sanoo.
    Ennallistamisasetus vastatuulessa

    Euroopan parlamentin ympäristövaliokunta hylkäsi tällä viikolla luonnon ennallistamisesityksen. Asetus oli herättänyt Suomessa kovaa kritiikkiä, sillä se toisi Suomelle alustavan arvion mukaan miljardiluokan vuosittaiset kustannukset heikentyneen luonnon ennallistamisesta.

    Esityksen tavoitteena oli, että luontoa ennallistetaan vuoteen 2030 mennessä vähintään 30 prosenttia. Suomessa ennallistamista koskeva pinta-ala olisi arvion mukaan 1,2 miljoonaa hehtaaria.

    Asetuksen kaatuminen EU:n ympäristövaliokunnassa on Mykkäsen mukaan yllättävää.

    – Vuosi sitten tällaista ei olisi voinut kuvitellakaan. Uskon, että tämä johtaa heräämiseen, että nämä asiat täytyy tehdä realistisesti ja oikeasuhtaisesti.

    Mikä on ennallistamisasetuksen lopullinen kohtalo?

    – Me lähdemme hakemaan Suomelle parempaa versiota. Sellaista, joka ei voi johtaa siihen, että Suomi maksaa asukasta kohden kymmenen kertaa enemmän kuin joku Keski-Euroopan maa siitä johtuen, että siellä on raivattu pellot ja rakennettu kaupungit jo keskiajalla ja meillä vasta viime sotien jälkeen, Mykkänen sanoo.

    Mykkäsen mukaan asetus on ”surullinen esimerkki” siitä, että kaikki pyritään ahtaamaan yhteen sapluunaan.

    – Suomen olosuhteissa täytyy olla ihan eri lähtökohdat kuin sellaisessa maassa, jossa metsää on 10 prosenttia, kun meillä sitä on yli 70 prosenttia, Mykkänen sanoo.

    Hiilinegatiiviseksi 2030-luvun puolivälissä

    Hallitusneuvotteluissa yksi keskeinen kiista koski ilmastokysymyksiä. Perussuomalaiset eivät pitäneet vuoden 2035 hiilineutraalisuustavoitetta järkevänä politiikkana.

    Mykkänen kertoo, että puolueet ovat yhteisymmärryksessä seitsemän viikkoa kestäneiden vääntöjen seurauksena.

    – Päästiin yhteisymmärrykseen myös perussuomalaisten kanssa siitä, että me loikataan hiilinegatiivisuuteen 2030-luvun puolivälin tienoilla ja tehdään se nimenomaan puhtaan teollisen murroksella, Mykkänen sanoo.

    Hän nostaa esimerkkinä paljon esillä olleen polttoaineiden jakeluvelvoitteen eli sen kuinka paljon liikennepolttoaineista tulee olla uusiutuvaa alkuperää. Jakeluvelvoite on nyt 13,5 prosenttia ja nousee vuoteen 2027 mennessä 22,5 prosenttiin.

    Jakeluvelvoitteen kautta hoidettuna yhden hiilidioksiditonnin päästövähennyksen hinnaksi tulee noin 500 euroa. Mykkäsen mukaan teollisuuden puolella samaan päästään alle sadalla eurolla. Näitä hallituksen on tarkoitus keskittyä.

    Reply
  5. Tomi Engdahl says:

    Ympäristöoikeuden tutkimus tuo Suomelle kilpailuetua vihreässä siirtymässä
    Jotta yritysten uudet vihreät teknologiat voivat menestyä liiketaloudellisesti, tarvitaan ymmärrystä sääntelystä ja sen muutokseen varautumisesta, ympäristöoikeuden professori Kai Kokko sanoo. Sääntelytutkimus luo Suomelle kilpailukykyä kestävyysmurroksessa. Tärkeää työtä tehdään lahjoitusten tuella.
    https://www.helsinki.fi/fi/uutiset/lahjoittaminen/ymparistooikeuden-tutkimus-tuo-suomelle-kilpailuetua-vihreassa-siirtymassa

    Reply
  6. Tomi Engdahl says:

    It-ala kangistui kaavoihinsa
    https://www.tivi.fi/blogit/it-ala-kangistui-kaavoihinsa/27a133c9-0bfd-463e-981e-9522dd96807a

    Vuosi sitten valiteltiin työvoimapulaa it-alalla, pari kuukautta sitten valitettiin osaajapulaa eli työvoimaa olisi mutta ei tarpeeksi kokenutta – ja nyt valitellaan, ettei ole töitä edes niille osaajille.

    Reply
  7. Tomi Engdahl says:

    Digiarkeologit, digitaalisen kulttuuriperintömme suojelun sankarit
    https://blogit.lab.fi/labfocus/digiarkeologit-digitaalisen-kulttuuriperintomme-suojelun-sankarit/

    Julkaistu 12.6.2023
    Musiikki, videot, kuvat, pelit ja kirjat ovat nykyisin pääosin digitaalisessa muodossa, ja tämä tietysti luo meille sekä mahdollisuuksia että haasteita. Mitä tapahtuu, kun nämä tallennusmediat vanhenevat ja niiden lukemiseen tarvittavat laitteet poistuvat käytöstä, vikaantuvat tai katoavat? Tähän haasteeseen vastaavat magneettisen ja optisen median arkistointiin erikoistuneet digiarkeologiryhmät, jotka ovat merkittäviä toimijoita digitaalisen kulttuuriperinnön suojelussa.

    Yksi näistä ryhmistä on vuonna 2011 Suomessa perustettu Kasettilamerit ry, jonka tehtävänä on tallentaa ja säilyttää vanhentuvia tallennusmedioita, kuten magneettinauhoja, optisia levyjä ja kasetteja keskittyen pääasiassa tietotekniikkaan liittyvään materiaaliin.

    Reply
  8. Tomi Engdahl says:

    Helsinki-Vantaa valittiin Euroopan parhaaksi lentoasemaksi – nämä seikat siivittivät voittoon
    https://www.lansivayla.fi/paikalliset/6035822?utm_term=Autofeed&utm_medium=Social&utm_source=Facebook&fbclid=IwAR3s8J3dKOBWsE_B82KVaxEFO6Zkwz9qjxDiZnUbVr82YpsvgKNnRCJV7T4#Echobox=1688073162

    Helsinki-Vantaan lentoasema on valittu Euroopan parhaaksi lentoasemaksi, kertoo Finavia tiedotteessaan.

    Tunnustuksen myönsi Kansainvälinen lentoasemajärjestö ACI, joka valitsi Helsinki-Vantaan vuoden 2023 parhaaksi eurooppalaiseksi lentoasemaksi omassa kokoluokassaan.

    Tunnustus myönnetään erinomaisesta johtamis- ja kehittämistyöstä ja saavutuksista. Tiedotteessa kerrotaan, että tänä vuonna tärkeimmät kriteerit palkinnon myöntämiselle olivat lentoaseman vastuullisuustyö, innovaatiot, operatiivinen tehokkuus ja resilienssi sekä kyky palautua pandemiakriisistä.

    Helsinki-Vantaa chosen as the best European airport of 2023
    https://www.helsinkitimes.fi/finland/finland-news/domestic/23810-helsinki-vantaa-chosen-as-the-best-european-airport-of-2023.html?fbclid=IwAR3YyTckefB_cLLXe_PQGaRxjo29muv9iBH0addhVh6EjpVmCyAW7cbp3ys

    Reply
  9. Tomi Engdahl says:

    Kahvi, vesi, leipä ja lounas – jättivertailu Helsinki-Vantaan lentokentän hinnoista https://www.is.fi/kotimaa/art-2000009659955.html

    Reply
  10. Tomi Engdahl says:

    Etla: Suomi putosi kolme sijaa kansainvälisessä kilpailukykyvertailussa
    Suomen kilpailukykyasetelma heikkeni, ja Suomi on nyt sijalla 11
    https://www.iltalehti.fi/talous/a/2d802383-2672-4362-9bd4-3287317c69f4

    Suomen sijoitus tippui kolme sijaa sveitsiläisen IMD:n (Institute for Management Development) kansainvälisessä kilpailukykyvertailussa. Suomi on nyt sijalla 11 eli samalla tasolla kuin vuonna 2021, kertoo Etla.

    Suomi oli viime vuonna sijalla kahdeksan, joka oli Suomen paras sijoitus sitten vuoden 2005.

    Kilpailukykyindeksi arvioi sitä, miten maat ja yritykset kokonaisuutena hyödyntävät kykyjään vaurauden tai voittojen saavuttamiseksi.

    Tämän vuoden sijoitusta painoivat alaspäin erityisesti kansainvälinen kauppa, asenteet ja arvot sekä hinnat. Tänä vuonna Suomen sijoitusta painoi myös yritysten suorituskyky, joka viime vuonna puolestaan vaikutti sijoitukseen positiivisesti, kertoo Etlan tutkija Ville Kaitila.

    Kilpailukykyvertailun kärkipaikkaa piti Tanska, joka oli ensimmäinen myös viime vuonna. Toisella sijalla oli Irlanti, jonka sijoitus nousi peräti yhdeksän sijaa. Seuraavilla sijoilla olivat Sveitsi, Singapore ja Alankomaat.

    Kärkimaista asemaansa menettivät eniten Ruotsi, Norja ja Suomi.

    Reply
  11. Tomi Engdahl says:

    Microsoft buys Vihti land for 12 million euros
    The company plans to build a data centre on the property, joining two other planned centres in Espoo and Kirkkonummi.
    https://yle.fi/a/74-20038600?fbclid=IwAR2a9_tKYR9E-zLSqf-HNGbDPa3t_H9g79mwDJHMfmzTWmJS69dYRd3N-7o

    Reply
  12. Tomi Engdahl says:

    Finland bans mobile phones from classrooms in bid to boost exam results
    Government said the new rules for seven to 15-year-olds would mean teachers can ‘intervene in activities that disrupt school hours’
    https://www.telegraph.co.uk/world-news/2023/06/27/finland-ban-mobile-phones-classrooms-boost-exam-results/

    Reply
  13. Tomi Engdahl says:

    Suomen kielen hauskin sanonta on nyt valittu – suomalaisten suosikki on selvä: ”Kuvaa hyvin suomalaista mentaliteettia”
    Suomen kielen hauskimmassa sanonnassa kiteytyy suomalaisten syvin olemus.
    https://www.is.fi/menaiset/vapaalla/art-2000009696947.html

    1. Eteenpäin, sanoi mummo lumessa (8 prosenttia äänistä)

    Vastaajien suosikki on perisuomalainen sanonta, joka tarkoittaa eteenpäin menemistä haasteista huolimatta. Sanonta tiivistää vastaajien mukaan hyvin suomalaisen sisun.

    Reply
  14. Tomi Engdahl says:

    Euroopan suurin tekoälylaboratorio laajenee
    https://www.uusiteknologia.fi/2023/07/06/euroopan-suurin-tekoalylaboratorio-laajenee/

    Suomalainen tekoäly-yritys Silo AI hakee lisää voimaa pohjoismaisen Combient-yritysverkoston kautta alan johtavana yksityisenä tekoälykehittämönä. Silo AI:n toimitusjohtaja Peter Sarlinin mukaan Combient Group on ainutlaatuinen kumppani tekoälyn teollisen käyttöönoton kiihdyttämisessä ja laajentumisessa Eurooppaan.

    Samalla Silo AI ostaa tekoäly-yhtiö Combient Mixin ja nostaa asemaansa alan johtavista tekoälylaboratoriona. Yhdessä ne muodostavat yhteistyöhankkeessa yhtiön, joka työllistää yli 300 alan osaajaa, joista noin puolella on tohtorin tutkinto konenäön, kieliteknologian, koneoppimisen tai muun tekoälyn osa-alueen parista.

    Yritys jatkaa edelleen Combientin yritysverkostoon kuuluvien yritysten palvelua. Yhteistyöverkostoon kuuluu 35 pohjolansuurinta yritystä, kuten Atlas Copco, Epiroc, Ericsson, H&M, Husqvarna, KONE, SAAB, SAS, SEB, Stora Enso ja Wärtsilä.

    Reply
  15. Tomi Engdahl says:

    Surviving 15 Finnish culture shocks: A foreigner’s guide
    https://veryfinnishproblems.com/blogs/news/surviving-15-finnish-culture-shocks-a-foreigners-guide?fbclid=IwAR1NQMkB4p2jZZIqm2Ce0GqqbYNguY19EqpiVRplb6gZXAWYKPn9dn1DNf4

    Ever wonder what it’s like to dive headfirst into a completely different culture? Get ready for a ride through the most surprising Finnish culture shocks that every newcomer faces. Strap in and prepare to navigate the quirky, charming world of Finnish customs and traditions.

    Reply
  16. Tomi Engdahl says:

    Genelec chosen as Finland’s Brand of the Year
    https://www.genelec.com/-/news/genelec-chosen-as-finland-s-brand-of-the-year?fbclid=IwAR3di_in6HZoULbSJHMtiusIQ6HQmZnGrNYJKgnfzRqtGLMszxGoDb481xQ

    Finland’s Chamber of Commerce recognises Genelec’s brand expertise and development.
    Genelec – the global leader in professional loudspeaker systems – is delighted to have been chosen as Finland’s Brand of the Year. Organised by Finland’s Chamber of Commerce, the annual competition is focused on fostering Finnish brand expertise and long-term brand development work, with the results being announced during the recent Great Brand Day at Helsinki’s Music Centre.

    With a shortlist that also included the celebrated Finnish brands Lumene, Niemi and Siili, an expert jury of brand and intellectual property professionals evaluated many criteria – including brand story, customer experience, innovation, intellectual property protection, communication strategy, brand book and brand image. Additionally, members of the Finnish public were also able to play a part in the shortlisting process by nominating their favourite brand.

    “The Genelec brand is built on the company’s core values and is based on competence and enabling people to flourish,”

    Reply
  17. Tomi Engdahl says:

    Muistatko, kun atk valloitti Suomen? Testaa tietämyksesi nostalgisessa testissä
    https://yle.fi/aihe/a/20-10004652

    Reply
  18. Tomi Engdahl says:

    Ei mikään perusnörtti
    Rovaniemeläislähtöinen Ida Honkanen keräsi start-up yritykselleen liki puolentoista miljoonan pääoman ja perustaa seuraavaksi pääkonttorin New Yorkiin.
    https://yle.fi/a/74-20040706

    Reply
  19. Tomi Engdahl says:

    Vanhanaikainen rekrytointi ei ole järkevää nykytyömarkkinoilla – näin tekoäly voi tehostaa rekrytointia, kunhan yhteen riskiin kiinnittää huomiota
    Pekka Leiviskä16.7.202310:30TYÖELÄMÄURA
    Tekoälyä voi hyödyntää rekrytoinnissa ennen kaikkea osaajien löytämiseen.
    https://www.tivi.fi/uutiset/vanhanaikainen-rekrytointi-ei-ole-jarkevaa-nykytyomarkkinoilla-nain-tekoaly-voi-tehostaa-rekrytointia-kunhan-yhteen-riskiin-kiinnittaa-huomiota/d89bc948-8b96-4e48-b610-082df8ab38ce

    Reply
  20. Tomi Engdahl says:

    Läpimurto ydin­fysiikassa – Henna Kokkosen gradua siteerattiin maailman tiede­julkaisuissa
    Harvinainen saavutus on lyönyt ällikällä jopa Kokkosen perheen, joka ei ihan tarkkaan tiennyt, mitä ydinfysiikan laboratoriossa tehdään.
    https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000009735040.html

    Reply
  21. Tomi Engdahl says:

    30+ Famous Finnish Sayings that Will Inspire You
    https://herfinland.com/famous-finnish-sayings/

    Reply
  22. Tomi Engdahl says:

    Teollisuuden puhti on hiipumassa rajusti – Liikevaihto romahti 15,1 prosenttia edellisvuoteen verrattuna
    https://www.tekniikkatalous.fi/uutiset/tt/2306f71f-e7a8-47c1-ae80-3c98fe9faf91?utm_term=Autofeed&utm_medium=Social&utm_source=Facebook&fbclid=IwAR0qe2b1Y_1BqIp6iSPeXhfv5QOMQ7zyXvF9U24Z6CSEb6pGp9bIRyqZAew#Echobox=1690557280

    Teollisuuden kausitasoitettu liikevaihto tippui kesäkuussa jopa 4,5 prosenttia toukokuuhun verrattuna.

    Teollisuuden puhti on hiipumassa rajusti, ilmenee Tilastokeskuksen perjantaina julkistamista ennakkotiedoista.

    Kesäkuussa teollisuuden työpäiväkorjattu liikevaihto väheni 15,1 prosenttia viime vuoden kesäkuuhun verrattuna. Kuluvan vuoden toukokuuhun verrattuna liikevaihto laski 4,5 prosenttia. Luku on tasoitettu kausittaisista vaihteluista.

    Teollisuustuotanto kasvoi vuodentakaiseen verrattuna aina maaliskuuhun saakka. Sen jälkeen lukemat ovat painuneet pakkaselle.

    Reply
  23. Tomi Engdahl says:

    Conventional auroras are caused by electrons in the solar wind, but the newly discovered phenomenon stems from protons, which are much heavier.

    Finnish stargazers discover completely new Northern Lights phenomenon
    https://yle.fi/a/74-20043080?fbclid=IwAR0V4un8Sxz0rO74SD7wLxHNdDXkWW9PxhXEcsh0bXG_XIo0MBs6FoS5W6E

    Conventional auroras are caused by electrons in the solar wind, but the newly discovered phenomenon stems from protons, which are much heavier

    The astronomical society Ursa has awarded Finnish stargazers for discovering a completely new phenomenon of aurora borealis, or the Northern Lights.

    According to a press release from Ursa, the group discovered a new phenomenon where a red arc appears in the sky in connection with bright Northern Lights.

    Initially, enthusiasts assumed that it was a phenomenon known for more than 50 years, the stable auroral red (SAR) arc.

    However, subsequent studies revealed that, unlike SAR arcs, the red arc and the greenish-white formations described by the enthusiasts were caused by a stream of solar particles, the solar wind.

    The newly discovered phenomenon was named the Red Arc with Green Diffuse Aurora (RAGDA) after its appearance.

    Reply
  24. Tomi Engdahl says:

    Helsingin yliopisto oli vuonna 2022 ainoa suomalainen yliopisto Shanghai Rankingin (ARWU) maailman 100 parhaan yliopiston listalla. Sen sijoitus on romahtanut ja voi olla että 2023 sekin tippuu 100 parhaan joukosta. Näitä indeksejä on kritisoitu pitkään hyvistä syistä (kuten Pisa-tuloksiakin) mutta varmaan tämä alamäki jostain kertoo?

    Suomen parhaan yliopiston ala­mäki on ollut jyrkkä – Haamu­raja top-listalla uhkaa rikkoutua
    https://www.hs.fi/kaupunki/helsinki/art-2000009757854.html?fbclid=IwAR375sQPTuuokHoIJF50-7Na0dJJJFQ01fcK3C0i_WQs0HHFMmd1Iu4QPHw

    On täysin mahdollista, että jo tänä vuonna Suomi on maa, jonka yksikään yliopisto ei kuulu enää maailman sadan parhaan joukkoon arvostetulla Shanghain listalla.

    SUOMEN Pisa-tulosten vajoaminen on pistetty laajasti merkille, ja se on kirvoittanut monta huolestunutta puheenvuoroa sekä maininnan hallitusohjelmaan.

    Samaan aikaan toinen aivan yhtä huolestuttava pudotus on jäänyt liki huomiotta: voi olla, että jo tänä vuonna Suomi on maa, jonka yksikään yliopisto ei kuulu enää maailman sadan parhaimman joukkoon.

    Helsingin yliopistolla opiskelevat ovat vuosia voineet maireina toistella, että oma opinahjo on Suomen ehdottomasti paras yliopisto ja erinomainen myös kansainvälisesti.

    On muistettu mainita, että Helsingin yliopisto on Suomessa ainoa, joka mahtuu maailman sadan parhaan yliopiston joukkoon maailmanlaajuisesti seuratulla, yliopistoja pääosin tieteellisten julkaisujen laadun perusteella arvioivalla Shanghain listalla.

    Ja onhan se ollut hieno ylpeydenaihe: yliopistoja on maailmalla pilvin pimein, joten sijoitus on kelpo saavutus. Myös Helsingin yliopisto on mielellään korostanut asiaa viestinnässään.

    KYLMÄ tosiasia kuitenkin on, että Helsingin yliopiston sijoitus Shanghain listalla on jo vuosia pudonnut kuin sisiliskon häntä. Mikäli kehitys jatkuu aiempien vuosien kaltaisena, sadalle parhaalle sanotaan heipat ehkä vielä tässä kuussa.

    Shanghain lista julkaistaan vuosittain elokuun puolivälissä. Viime vuonna Helsingin yliopiston sijoitus listalla oli 92. Vuonna 2021 sijoitus oli 82, vuonna 2020 se oli 74.

    Vuosien 2016 ja 2017 listan sija 56 on toistaiseksi Helsingin yliopiston paras sijoitus. Kyseisenä vuonna sen edellä olivat pohjoismaisista yliopistoista vain Kööpenhaminan yliopisto sijalla 30 ja Ruotsin Karoliininen instituutti sijalla 44.

    Helsingin yliopiston kohdalla voidaan siis puhua suoranaisesta romahduksesta.

    Shanghain lista ei toki ole ainoa kansainvälinen yliopistovertailu, mutta se on yksi seuratuimpia. Myös QS Ranking ja Times Higher Education Ranking ovat arvostettuja, ja kyseisten listojen sadan parhaan joukosta Helsingin yliopisto on jo pudonnut.

    ”Suomen elontieteiden laatu oli 2010-luvun puolivälissä korkeampi kuin koskaan, mutta sen jälkeen jatkuvien leikkausten vaikutus alkoi näkyä ja kehitys on taittunut nopeasti. Tieteellinen kilpailukykymme laskee, ja nuorten tutkijoiden virta on kääntynyt maastamme poispäin”, Wartiovaara kirjoittaa.

    Hän korostaa, että juuri tämä kehitys pitäisi saada käännettyä ja kaikin voimin pyrkiä siihen, että parhaat tekijät saadaan houkuteltua Suomeen ja pidettyä täällä.

    VUODESTA 2010 alkaen yliopistoindeksi jäädytettiin tai annettiin puolikkaana monta kertaa. Moni muistaa Juha Sipilän (kesk) hallituksen koulutusleikkaukset. Ne tehtiin juuri silloin, kun Helsingin yliopiston sijoitus oli Shanghain listalla korkeimmillaan.

    Wartiovaara huomauttaa, että Eurooppalaisen tiedeneuvoston (ERC) apurahoja saaneiden nuorten ja varttuneempien tutkijoiden määrä on laskenut Suomessa murto-osaan entisestä.

    Reply
  25. Tomi Engdahl says:

    Konkurssiin menneen it-talon osaajat löysivät heti uusia töitä – ”Olemme iloisia voidessamme tarjota heille tämän kodin”
    Aleksi Kolehmainen3.8.202313:58|päivitetty3.8.202314:09TEKOÄLYÄLYKÄS LIIKENNE
    Sensible 4:n tuotetiimin ydinjoukko on jo palkattu kasvavan tekoäly-yhtiön palvelukseen.
    https://www.tivi.fi/uutiset/konkurssiin-menneen-it-talon-osaajat-loysivat-heti-uusia-toita-olemme-iloisia-voidessamme-tarjota-heille-taman-kodin/4fe126f7-1059-49b1-a57b-25a2cb5b4781

    Itseajavien autojen ohjelmistoja kehittänyt startup-yhtiö Sensible 4 hakeutui konkurssiin heinäkuussa. Yhtiö tunnettiin muun muassa japanilaisen Mujin kanssa kehitetystä Gacha-robottibussista.

    Reply
  26. Tomi Engdahl says:

    Finland could seek EU recognition as a wine-producing country by 2028
    Wine production in Finland is extremely small-scale.
    https://yle.fi/a/74-20044634

    Reply
  27. Tomi Engdahl says:

    Marinin hallitus tilasi Suomelle 11 miljoonalla eurolla kansallisen tekoälyn – näin AuroraAI-hanke lopulta onnistui
    TIVI2.8.202310:11TEKOÄLYJULKISEN HALLINNON ICT
    AuroraAI-ohjelmasta toivottiin alun perin sadan miljoonan euron tekoälyhanketta. Lopulta sille myönnettiin 11,2 miljoonan euron budjetti, joka jopa alittui.
    https://www.tivi.fi/uutiset/marinin-hallitus-tilasi-suomelle-11-miljoonalla-eurolla-kansallisen-tekoalyn-nain-auroraai-hanke-lopulta-onnistui/beb297ad-51a4-4320-b59d-6943cea8ad69

    Kansallinen tekoälyohjelma AuroraAI oli Sanna Marinin (sd) hallituskauden aikana toteutettu suuri ponnistus. Kun ohjelmaa käynnisteltiin, valtiovarainministeriön julkisen hallinnon ict-osasto esitti maaliskuussa 2019 sille yhteensä sadan miljoonan euron rahoitusta.

    Sadan miljoonan potti jäi kuitenkin haaveeksi. AuroraAI joutui lopulta jakamaan monen muun hankkeen kanssa Marinin hallituksen 46 miljoonan euron määrärahan, joka oli tarkoitettu yleisesti julkishallinnon digitalisaatiota varten.

    Koodia ja dokumentaatiota
    Ydinkomponenttien lähdekoodi on julkaistu Githubissa.
    Ohjelmassa on luotu myös AuroaAI-chatbot-alusta. Sen avulla palvelun voi kytkeä AuroraAI-verkkoon.
    Suosittelijaa voi kokeilla itse verkossa toimivalla kokeilukäyttöliittymällä, ja chatbot-alustan lähdekoodi on niin ikään julkaistu Githubissa.
    AuroraAI-verkon julkinen tekninen dokumentaatio on myös saatavilla verkossa.

    https://github.com/vrk-kpa/auroraai-core-components

    Reply
  28. Tomi Engdahl says:

    Harva tietää: Paljon onnea vaan -laulun sanat on suojattu tekijänoikeuksilla, eli sen julkisesta esittämisestä pitäisi kertoa Teostolle
    Englanninkielinen Happy Birthday to You on julkista omaisuutta, mutta suomenkieliset sanat on suojattu tekijänoikeuksilla vuoteen 2085 asti.
    https://yle.fi/a/74-20042395

    Reply
  29. Tomi Engdahl says:

    Kauaskantoiset virheet
    https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/1a63e245-b8be-49d9-9738-e3b65206bdf9

    Päättäjien määräämät koronarajoitukset veivät lapsilta ystävät, harrastukset ja mahdollisuuden käydä koulussa. Rajoituksia puolusteltiin laajasti sillä, että ”lapset kyllä sopeutuvat”, mutta kuorma oli valtava jo ennestään pahoinvoivalle nuorisolle. Katastrofaalinen totuus paljastuu nyt.
    Tekijän kuva
    Mari Julku
    Tänään klo 6:03

    Uusi kouluvuosi alkaa Suomessa synkässä tilanteessa. Jokaisen vanhemman kannattaa pysähtyä tämän äärelle: nuorison keskuudessa muhii ennennäkemätön terveysvaara.

    Asiantuntijat sanovat suoraan: nyt on syytä olla huolissaan. Ahdistuneisuus- ja mielialaoireet ovat rajussa kasvussa.

    Reply
  30. Tomi Engdahl says:

    Reaction To Finnish Supermarket Prisma
    https://www.youtube.com/watch?v=di9c16ckxmo

    Reaction To Finnish Supermarket Prisma

    Reply
  31. Tomi Engdahl says:

    Tuloksissa paljastui virhe: Helsingin yliopisto ei kuulukaan sadan parhaan yliopiston joukkoon
    Helsingin yliopisto on pudonnut pois maailman sadan parhaan yliopiston listauksesta.
    https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/66df0a92-2d14-4f17-afa4-cb5efbdf7971

    Eilen tiistaina uutisoitiin, että Helsingin yliopisto olisi säilyttänyt paikkansa sadan parhaan yliopiston joukossa Shanghain listauksessa sijalla 99.

    Keskiviikkona kuitenkin saapui tieto, että listaukseen oli jäänyt virhe. Korjatussa listauksessa Helsingin yliopisto on pudonnut sijoille 101-150.

    Myös Tampereen yliopiston sijoitus muuttui. Korjatussa listauksessa yliopisto putosi sijoille 501–600, kun aiemmassa virheellisessä listauksessa yliopisto oli ollut sijoilla 401–500.

    Shanghai Ranking -arvioinnin suorittavan organisaation edustaja Donghua Li pahoittelee virhettä, joka selvisi organisaatiolle annetun palautteen myötä.

    Helsingin yliopiston sijoitus on laskenut seitsemän kuluneen vuoden aikana. Parhaimmillaan opinahjo oli sijalla 56 vuosina 2016 ja 2017.

    Reply
  32. Tomi Engdahl says:

    Segan Rovio-ostolle sinetti – Yhtiö poistuu pörssistä
    Päivitetty
    https://www.talouselama.fi/uutiset/segan-rovio-ostolle-sinetti-yhtio-poistuu-porssista/baf1513f-886c-4df9-97a0-1c6a94f474ff?fbclid=IwAR0ZcSE3CcZdkvjeLyvvycBisEsFRVoInf00w_adLpCRmCHZORlj-PjLyzA

    10.8.2023
    10:12
    Segan 90 prosentin vähimmäisvaatimus täyttyy ja myös muut ehdot ovat täyttyneet, joten kauppa etenee. Sega maksaa ostotarjoukseen tarttuneille Rovion omistajille arviolta 17. elokuuta.

    Reply
  33. Tomi Engdahl says:

    “Toimituksia on ollut, en voi sen enempää sanoa” – Suomessa valmistetaan vähin äänin erikoisia sotalaitteita, Puolustusvoimat vahvistaa mullistaviksi
    Nopeasti koottavilla kevyillä valelaitteilla pystytään huijaamaan nykyaikaisia lämpökameroita ja huippuluokan tutkia.
    https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/3cccf5a4-ee1c-4d83-8403-443d9b823a94?utm_medium=Social&utm_source=Facebook&fbclid=IwAR2s0p6_vTIqZ1cd-juIOrGbhW_Jn_2ApYgyWt4sONOKFkqXT_kFp6tnibk#Echobox=1692339687

    Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*