Tietoviikko reports that Finland (my home country) is the world’s best IT country according to World Economic Forum study The Global Information Technology Report 2013. According to the study, Finland is the world’s number one country when it comes to the economy’s ability to use information technology to competitiveness and prosperity. Finland has toppled Sweden from the top spot in a ranking of economies that are best placed to benefit from new information and communication technologies (ICTs). The question still remains how this result was got because there are many things in Finland ICT that are are far from very good, so are other countries just much lousier on those aspects?
At the core of the report, the Networked Readiness Index (NRI) measures the preparedness of an economy to use ICT to boost competitiveness and well-being. In this edition, Finland (1st), Singapore (2nd) and Sweden (3rd) continue to lead the NRI, with the Netherlands (4th), Norway (5th), Switzerland (6th), the United Kingdom (7th), Denmark (8th), the United States (9th) and Taiwan, China (10th) completing the top 10.
Global Information Technology Report 2013 has a nice map that visualizes the network readiness of different countries.
3,878 Comments
Tomi Engdahl says:
Finland exits recession, economists say
Employment and seasonally adjusted GDP both grew during the first three months of this year compared to late 2023.
https://yle.fi/a/74-20088761
Tomi Engdahl says:
https://www.uusiteknologia.fi/2024/05/21/nokian-sirusuunnittelijasta-kunniatohtori/
https://etn.fi/index.php/13-news/16229-nokian-mikropiirien-guru-sai-kunniatohtorin-arvonimen
Tomi Engdahl says:
https://www.uusiteknologia.fi/2024/05/21/suomalaistutkijoita-kiinnostavat-droneparvet-ja-uutuustutkat/
Suomi on vahvasti mukana Euroopan unionin uusien puolustustekniikoiden kehittämisessä. VTT kertoo olevansa mukana viidessä eri Euroopan puolustusrahaston hankkeessa, joista kiintoisimmat liittyvät uudenlaisten lentävien droonilennokkien parviälyyn ja erilaisten tutkaratkaisujen kehitykseen.
Tomi Engdahl says:
Väitös: Matkapuhelinten kuuluvuuteen kerrostaloissa voidaan vaikuttaa
https://www.uusiteknologia.fi/2024/05/21/vaitos-matkapuhelinten-kuuluvuuteen-kerrostaloissa-voidaan-vaikuttaa/
Sisällä pätkii, mutta ulkona toimii moitteetta, on tuttu lause monille kerrostaloissa kännykkää käyttäneille. Diplomi-insinööri Ari Asp tutki Tampereen yliopistolla väitöskirjassaan onko uusien ja vanhempien kerrostalojen ulkokuoren kännyköiden radiosignaalien läpäisevyydessä oikeasti eroja, ja jos on, niin mistä ne johtuvat.
Kännykkäsignaali saadaan kuulumaan paremmin myös uusissa kerrostaloissa
https://etn.fi/index.php/13-news/16232-kaennykkaesignaali-saadaan-kuulumaan-paremmin-myoes-uusissa-kerrostaloissa
Tomi Engdahl says:
https://www.uusiteknologia.fi/2024/05/20/googlelle-haminaan-miljardin-euron-jattilaajennus/
Tomi Engdahl says:
Huippuhakkerit kolkuttelivat luvan kanssa 5G-tietoturvaa
https://www.uusiteknologia.fi/2024/05/20/huippuhakkerit-kolkuttelivat-luvan-kanssa-5g-tietoturvaa/
Viime viikonloppuna Espoon Dipoliin kokoontuneille 70 valkokaulushakkerille annettiin luvan kanssa mahdollisuus testata mukana olleiden yhteistyöyritysten 5G-verkkoja ja jopa murtautua sisään ja kartoittaa niiden komponentteja ja palveluja sekä muuttaa käyttöoikeuksia. Ja siitä parhaimmat joukkueet palkittiin selvällä rahalla. Mukana olivat Aallon lisäksi PwC, Digita, Nokia ja Ericsson.
Hakkerit saivat luvan kanssa muuttaa, asentaa, poistaa ja rikkoa verkon komponentteja. Tarkoitus oli testaamalla ja korjaamalla uutta, vielä kehitysvaiheessa olevaa, teknologiaa edistää kyberturvallisuutta ja yhteiskunnan varautumista. Kaikki löydökset raportoitiin haasteiden omistajille, jotka hyödyntävät niitä myöhemmin teknologian ja ratkaisujen turvallisuuden kehittämisessä. Otaniemen Hack the Networks tapahtuman päätavoitteena olikin tuoda yhteen teknologian kehittäjät, eettiset hakkerit, yritykset ja akatemia haastamaan ja kehittämään 5G-teknologian ja paikallisten verkkojen turvallisuutta Suomessa.
Otaniemen tyyliset hakkerointitapahtumat ovat valkohattuhakkereille paikka näyttää osaamistaan ja saada myös rahapalkintoja. Tosin ainakin yhtä tärkeää on myös hakkeriyhteisön verkostoituminen. Mukana onkin niin konkareita kuin ensikertalaisia. Otaniemessä oli lähes 70 alan valkokaulushakkeria ja tietoturvaosaajaa
Tomi Engdahl says:
Starting June 3, Helsinki residents can earn money by removing invasive plant species such as lupines and Himalayan balsam through a new mobile game called Crowdsorsa.
https://www.helsinkitimes.fi/finland/finland-news/domestic/25240-helsinki-combats-invasive-species-with-new-mobile-game-starting-june-3.html?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR3W-lPRt9ySDMS3crihfupTKMhGn3rGWS8sHdLgWtE3oUKVBIxLqdC5IkM_aem_ZmFrZWR1bW15MTZieXRlcw
Tomi Engdahl says:
”Työvoimapulan hellittäminen näkyy Roihan mukaan perusohjelmistokehityksessä.” – Mitäköhän on ”perusohjelmistokehitys”?
https://www.hs.fi/talous/art-2000010438455.html?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR3omM9S7X3kIvN1_Y5arTlikOHcwJ5Q9Vs3e0NpuUt4uXmGWGhxPiIdfjg_aem_ZmFrZWR1bW15MTZieXRlcw
Suomen koodaripula katosi hetkessä
Työmarkkinat|Työvoimapula koskee enää harvoja ja valittuja. Kaikkia tarjoilijoita ja ict-ammattilaisia ei enää revitä töihin.
PAHIN työvoimapula on toistaiseksi hellittänyt Suomessa. Jopa it-alan osaajista ei enää käydä kilpaa entiseen malliin kuten ei tarjoilijoistakaan.
Vielä reilu vuosi sitten moni heistä revittiin töihin.
Talouden rattaiden hiljeneminen ja taantuma on iskenyt yllättävän kovaa myös aiemmin tulikuumina käyneille aloille. Kun kysyntä vähenee, ei tekijöitä tarvita enää yhtä paljon. Työttömyysaste nousi huhtikuussa 8,2 prosenttiin.
Tomi Engdahl says:
https://etn.fi/index.php/13-news/16253-mikropiirien-uudet-tekniikat-kesaekuussa-tampereella
Tomi Engdahl says:
https://etn.fi/index.php/13-news/16250-suomalainen-clouder-kehitti-virtuaalisen-kaapeloinnin
Suomalainen Clouder kehitti virtuaalisen kaapeloinnin
Julkaistu: 24.05.2024
Automation Devices Networks
Suomalainen viime vuonna perustettu teknologiayritys Clouder on lanseerannut uuden älykkään kaapelointiratkaisun, joka yhdistää kiinteistön kaikki kiinteistötekniset järjestelmät virtuaalisilla kaapeleilla. Verkkoon voidaan liittää kaikki nykyiset nykyiset toimi- ja kiinteistöautomaatiolaitteet valmistajasta riippumatta.
- Käytämme samoja protokollia, joita kiinteistöissä jo nyt käytetään, eli esimerkiksi modbus, bacnet, mbus jne. Virtuaalikaapelointi toimii rakennuksen digitaalisena infrastruktuurina, joka mahdollistaa koko kiinteistön datavetoisen hallinnan kustannustehokkaasti ja ympäristöystävällisesti.
Grönlundin mukaan kaupallisissa kiinteistöissä voi olla yli 50 erilaista kiinteistöteknistä järjestelmää ja alajärjestelmää, jotka on kytketty tuhansiin kenttälaitteisiin ympäri rakennusta. Tällä hetkellä nämä järjestelmät ja laitteet on liitetty toisiinsa fyysisillä ohjauskaapeleilla, mikä rajoittaa joustavuutta ja aiheuttaa turhia, merkittäviä kustannuksia rakennuksen elinkaaren aikana.
Clouderin virtuaalinen verkko on älykäs infrastruktuurin, joka yhdistää ja integroi rakennuksen kaikki kiinteistötekniset järjestelmät. Yhtiön tuote koostuu rakennuksen hallintajärjestelmään (BMS) kytketystä ohjelmistosta sekä reunalaskentalaitteista, jotka muodostavat langattoman ja salatun virtuaalikaapeliverkon kaikkien järjestelmien ja kenttälaitteiden, kuten lämmitys- ja ilmastointijärjestelmien, välille.
Tomi Engdahl says:
Satelliittipaikannuksen salat selville – tarkkuuksista häiriöihin
https://www.uusiteknologia.fi/2024/05/27/satelliittipaikannuksen-salat-selville-tarkkuuksista-hairioihin/
Nykyisin satelliittipaikannusta käyttävät lähes kaikki järjestelmät autoista kännyköihin. Viime aikoina julkisuudessa on raportoitu lisääntyneistä satelliittipaikannuksen häiriöistä, joita ovat voineet aiheuttaa luonnonilmiöiden lisäksi niin ihmiset tai valtiotkin esimerkiksi kriisitilanteissaan. Tässä Maanmittauslaitoksen viiden kohdan tietopaketti satelliittipaikannuksen tarkkuuksista ja häiriöistä.
Tomi Engdahl says:
https://www.uusiteknologia.fi/2024/05/29/vuokattiin-urheilun-teknologia-ja-tuotekehityskeskus/
Tomi Engdahl says:
https://etn.fi/index.php/13-news/16267-suomalaisyritykset-uusivat-tietokoneensa-aivan-liian-usein
Tietokoneiden ja tablettien käyttöikä suomalaisilla työpaikoilla on huomattavasti lyhyempi kuin teknisesti olisi mahdollista. Panasonic Toughbookin teettämän uuden IT-kyselyn mukaan suuri määrä suomalaisyrityksiä vaihtaa tietokoneitaan ja tablettejaan aivan liian aikaisin.
Kun suomalaiset yritykset korvaavat tietokoneita ja tabletteja, 71 prosentissa tapauksista ne ovat alle viisivuotiaita. Tämä aiheuttaa ongelmia ympäristön kannalta, ja Euroopan komission lakiehdotus pyrkiikin varmistamaan, että tietokoneiden ja tablettien käyttöikä olisi vähintään viisi vuotta.
Tomi Engdahl says:
https://www.uusiteknologia.fi/2024/05/31/vaisalasta-vuoden-fotoniikka-yritys/
Tomi Engdahl says:
https://www.uusiteknologia.fi/2024/05/30/suomeen-lisaa-robottiavusteisia-kerailykeskuksia/
Tomi Engdahl says:
https://etn.fi/index.php/13-news/16276-vaisala-on-vuoden-fotoniikkayritys
Tomi Engdahl says:
Finland will raise general VAT rate to 25.5% from September
The government announced the tax hike in April, but did not provide a timeline.
https://yle.fi/a/74-20091421
Tomi Engdahl says:
Suomalainen mies – ekologisen muodin esikuva?
Kolumni|Markettien mies ostaa vaatteita harvoin eikä luovu kuluneista suosikeistaan. Ja se on hyvä.
https://www.hs.fi/mielipide/art-2000010456346.html
Tomi Engdahl says:
Suomessa käynnistyy Euroopan ainoa uraanilaitos, ja sitä valvotaan kuin ydinvoimalaa – KL vieraili valtavaa muutosta läpikäyvällä Terrafamella
Sotkamossa käynnistyy pian tehdas, joka on odottanut käyttöönottoa jo vuosikymmenen. Ajankohta on uraanin markkinahinnan valossa ihanteellinen. Valtion pelastama kaivosyhtiö Terrafame on jalostumassa elintärkeäksi tekijäksi koko Euroopan kannalta.
https://www.kauppalehti.fi/uutiset/suomessa-kaynnistyy-euroopan-ainoa-uraanilaitos-ja-sita-valvotaan-kuin-ydinvoimalaa-kl-vieraili-valtavaa-muutosta-lapikayvalla-terrafamella/0aea2fa0-6e94-4d86-b7bc-c0633db09784#Echobox=1717048677
Tomi Engdahl says:
Benjamin Särkkä hopes to see bolder AI development in Finland and globally
Renowned IT expert and Finland’s most well-known white-hat hacker, Benjamin Särkkä, advocates for more adventurous AI implementation while acknowledging that AI’s expanding role in our global information society requires increasingly flexible, robust, and responsive cybersecurity on all levels.
https://www.dna.fi/dnabusiness/blogi/-/blogs/benjamin-sarkka-hopes-to-see-bolder-ai-development-in-finland-and-globally?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_content=LAA-artikkeli-benjamin-sarkka-hopes-to-see-bolder-ai-development-in-finland-and-globally&utm_campaign=P_LAA_24-22-26_artikkelikampanja_enkku_&fbclid=IwAR283D6ZtT-WiA24P8mB0IlKYlL8RcGVX_CD6BW0TQqcZkC9b0Y71qzVZhs_aem_AcRNk0yT4TUp-xvi8uc1mV_3kWwHau58DqH9fGv9_nuKNW2AqobYmbw84J81Gt9TzEQ0jOOtxzI8QX0lyaVukgNH
Tomi Engdahl says:
Better late than never! Book borrowed in 1939 returned to Finnish library after 84 years
https://www.cnn.com/2024/05/31/travel/library-book-1939-late-scli-intl/index.html
Tomi Engdahl says:
https://www.uusiteknologia.fi/2024/06/03/ravintolat-testaavat-robottitarjoilijoita/
Tomi Engdahl says:
https://stepsystems.fi/materiaalit-ja-tarvikkeet-2/
Tomi Engdahl says:
Puolustusvoimien uusi palvelu joutui heti vaikeuksiin
Omaintti-palvelusta voi tarkastella muun muassa ylennyksiä ja sodanajan sijoitusta.
https://www.is.fi/digitoday/art-2000010479556.html
Puolustusvoimien uusi Omaintti-palvelu on ollut koetuksella ensimetreistä lähtien. Keskiviikkona palvelu oli niin suosittu ja ruuhkautunut, että osa käyttäjistä ei ilmeisesti päässyt kirjautumaan sinne ollenkaan.
Ongelmat vaikuttivat jatkuvan vielä noin kello 7 torstaiaamuna. Lopulta sivusto kuitenkin toimi, joskin sinne kirjautuminen oli hidasta.
Ensin sivustolla odotti sama ilmoitus kuin aiemmin: palvelu on ruuhkautunut. Kun sivuston hetken kuluttua päivitti, vaikutti siltä, että ongelmat oli selätetty.
Kirjautuminen palveluun onnistui verkkopankkitunnuksilla, mutta tunnistautumisen jälkeen sivusto vaikutti kaatuvan jälleen
Kirjautumisongelmien jälkeen palvelu toimi virheettömästi.
Puolustusvoimat kertoi tiistaina ottaneensa käyttöön Omaintti-palvelun, jonka tarkoitus on auttaa reserviläisten ja asevelvollisten asiointia Puolustusvoimien kanssa.
Palvelu toimii osoitteessa omaintti.fi. Sen käyttö edellyttää vahvaa tunnistautumista esimerkiksi verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.
Tomi Engdahl says:
Reaktorissa 630°C, sähköteho 5–12 MW ja lämpöteho 15–30 MW – Tällainen on Suomeen rakennettava uusi pienydinvoimala
Tällaista voimalaa ei ole koskaan ennen tehty. Hankkeen tärkein tavoite on tutkia tekniikkaan, talouteen ja turvallisuuteen liittyvät asiat.
https://www.tekniikkatalous.fi/uutiset/tt/1698c706-5e29-404f-b8ae-9a45208f6ff9?utm_term=Autofeed&utm_medium=Social&utm_source=Facebook&fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR2Nc05G_3zHQ7jMfvv_0zaCw_XfQDOT8Hdtn3758kCBX7YdvFisA92nWQs_aem_AXXSbui06enRAiPdP4M_nuTbg14_jaLNeMtWgcUC44Byp0Gut6FjbxqOvY0bVAvr-BxJY5g8aAg-tTbrcyEBZj0Z#Echobox=1717403245
Tomi Engdahl says:
https://www.kolster.fi/blog/tiedatko-suomen-vanhimman-voimassa-olevan-tavaramerkin
Tomi Engdahl says:
Finnish police use classical music to prevent young people from partying on beach
The method is rolled out every year to keep a beach in Espoo clear of young people celebrating the end of school term.
https://yle.fi/a/74-20091888
Tomi Engdahl says:
https://www.facebook.com/share/p/7fa9smEx1e1FJ1oN/
This is a wake-up call for business leaders in the Nordics.
Based on our latest report, 27% of the Nordic companies currently face intense pressure to transform, which is higher than the European average of 21%.
According to Mikko Tynkkynen, Managing Director and Partner in Helsinki, companies under extreme pressure cannot wait for macroeconomic tailwinds to improve.
Many will need to transform or restructure to remain viable proactively.
By doing so, they maintain control over their destiny and can dramatically change their trajectory.
Read the interview in @kauppalehti by clicking the link in bio. The interview is in
Konsultin karu havainto: Joka kolmas suomalaisyritys uhkaa menettää kilpailukykynsä
Koronatukien loppu paljasti vakavan tilanteen: suomalaisyrityksistä etenkin pienet yritykset ovat kipeästi sopeutustoimien tarpeessa.
https://www.kauppalehti.fi/uutiset/konsultin-karu-havainto-joka-kolmas-suomalaisyritys-uhkaa-menettaa-kilpailukykynsa/45de4de9-0217-4239-b21b-bc2dd99e2c83?fbclid=IwAR2HVhGg90Bu7OYZV4wu9DzUSuz3eLAYpo9nFxfHEdrpUIjNUym-jYr7Os4_aem_AQNtFdwbl-Y-AAEGlz3xAZiyn3WSLNUoTKtEUPHwe0ZF6BaG3rwHhaofs_XBKSLVWsxRsilZqoBOyMv2_Od5YecK&utm_medium=paid&utm_source=fb&utm_id=120208253934480094&utm_content=120208253935290094&utm_term=120208253935230094&utm_campaign=120208253934480094
Jopa 27 prosenttia suomalaisista ja pohjoismaisista yrityksistä joutuu muokkaamaan liiketoimintaansa lähitulevaisuudessa säilyttääkseen kilpailukykynsä, selviää liikkeenjohdon konsulttiyhtiö Boston Consulting Groupin (BCG) tuoreesta raportista.
Tomi Engdahl says:
https://www.helsinki.fi/fi/matemaattis-luonnontieteellinen-tiedekunta/ajankohtaista/euroopan-kulttuuriperintopalkinto-historiallisten-sanomalehtien-newseye-projektille
Tomi Engdahl says:
https://www.uusiteknologia.fi/2024/06/10/uusi-vetaja-sulautettujen-ratkaisujen-unikielle/
Tomi Engdahl says:
https://www.uusiteknologia.fi/2024/06/10/nain-syntyi-3d-tulostamalla-raspberry-pin-ohjaama-kuvantamislaite/
Tomi Engdahl says:
https://www.uusiteknologia.fi/2024/06/10/startup-palkinto-armeijan-harhautuslaitteita-kehittavalle/
Oululainen teknologiayhtiö Dobbelgänger palkittiin perjantaina Riihimäellä Pitch Finland DefSec -startup-kisassa armeijalle toimitettavista painetun elektroniikan harhautusvälineistä. Niillä pystytään huijaamaan vihollisen lämpökameroiden ja tutkalaitteistojen toimintaa sotatilanteissa.
Oululaisen Dobbelgänger tuotteet ovat kevyitä ja helposti koottavia rakenteita, joilla voidaan rakentaa valepanssarivaunuja ja rakettiasemia. Yritys voitti viime Riihimäellä järjestetyssä Pitch Finland DefSec -startup-kisassa 100 000 euron sijoituksen enkeli- ja pääomasijoittajista koostuvasta ryhmältä.
Tomi Engdahl says:
https://www.uusiteknologia.fi/2024/06/11/robotiikkaa-pakettikuljetuksiin-mukana-video/
Helsingin Ruoholahdessa on käynnistynyt uudenlainen kaupunkilogistiikan kokeilu, jossa kauppakeskukseen avatun pakettien jakelukeskuksen kautta kuka tahansa voi tilata kuljetukset sähköjakeluautoilla, kuljetusrobotilla tai kuormapyörillä.
Tomi Engdahl says:
https://www.uusiteknologia.fi/2024/06/11/lappeenrantaan-elektroniikan-tutkimuskeskus/
Tomi Engdahl says:
Finland’s air quality among best in Europe
The report noted that there was still room for Finland to improve in terms of particles caused by small-scale burning of wood
https://yle.fi/a/74-20093175
Tomi Engdahl says:
https://etn.fi/index.php/13-news/16316-suomalaisuus-on-valtti-teollisuuden-laempoetila-antureissa
Tomi Engdahl says:
Suomalaisyritys lupaa 100-kertaisen suorituskyvyn kaikkiin prosessoreihin
https://etn.fi/index.php/13-news/16318-suomalaisyritys-lupaa-100-kertaisen-suorituskyvyn-kaikkiin-prosessoreihin
VTT:ltä irrotettu Flow Computing lupaa mahdottomia. Yhtiön kehittämällä rinnakkaislaskennan tekniikka voidaan nostaa minkä tahansa tietokoneen tai laitteen prosessorin suorituskyky jopa 100-kertaiseksi, käytetystä arkkitehtuurista riippumatta.
Flow Computingin teknologia on integroitavissa mihin tahansa prosessoriarkkitehtuuriin, käskykantaan tai prosessigeometriaan. Yrityksen tarjoaman teknologian ansiosta suorituskykyisissä sovelluksissa ei enää tarvita kallista suoritinkäskyjen nopeuttamista grafiikkaprosessorin avulla.
Yrityksen lisensoima arkkitehtuuri on nimeltään Parallel Processing Unit (PPU). PPU on täysin yhteensopiva kaikkien sitä käyttävien olemassa olevien ohjelmistosovellusten kanssa. Kun ohjelmat käännetään PPU:lle, nykyisten ohjelmistojen ja sovellusten rinnakkaista toiminnallisuutta on mahdollista parantaa merkittävästi tarvitsematta muuttaa itse ohjelmistoja.
Arkkitehtuuri lisäksi skaalautuu tehokkaammaksi automaattisesti. Mitä enemmän PPU-ytimiä prosessoriin on integroitu, sitä enemmän suorituskykyä on myöhemmin mahdollista parantaa.
Flow Computing tarjoaa optimoituja lisenssejä keskusyksikkömarkkinoille: mobiililaitteista ja tietokoneista aina supertietokoneisiin. Teknologia tehostaa myös laitteen emolevyn ja lisälevyjen toimintaa.
Flow Computing on kerännyt siemenrahoituskierroksellaan neljä miljoonaa euroa. Lisäötietoja sen tekniikasta löytyy täältä.
https://flow-computing.com/
Tomi Engdahl says:
https://www.uusiteknologia.fi/2024/06/12/suomalainen-prosessorikeksinto-kerasi-siemenrahoituksen/
Tomi Engdahl says:
Kiinteät investoinnit vähenevät – rahat tutkimukseen
https://www.uusiteknologia.fi/2024/06/12/kiinteat-investoinnit-vahenevat-rahat-tutkimukseen/
Suomalaisyritysten kiinteät investoinnit odottavat Elinkeinoelämän tuoreen selvityksen mukaan uutta liikkeellelähtöä. Pienestä laskusta huolimatta investoinnit tutkimuksen ja tuotekehityksen investoinnit jatkuvat vaikka suurta kasvua niissäkään ei ole tulossa.
Tomi Engdahl says:
Eteläpohjalainen vodka voitti kultaa – Raaka-aine on todella suomalainen
Iso-Britanniassa on jälleen jaettu palkinnot maailman parhaimmille alkoholeille.
https://www.iltalehti.fi/ruoka-artikkelit/a/4f1ddee1-1f59-4982-890c-326e6710ca22
Useampi suomalainen väkevä alkoholi on voittanut kultaa yhdessä juoma-alan suurimmista kilpailuista eli brittiläisessä International Wine and Spirits Competitionissa (IWSC).
Väkevissä alkoholeissa kultaa ovat voittaneet Kyrö Distillery Company, Teerenpeli, Three Engineers, Arctic Blue Beverages, Turku Distillery, Lignell & Piispanen, Anora, Finlandia vodka ja Pernod Ricard Finland vodka-, gini-, viski- ja likööri-sarjoissa.
Yksi Kyrön perustajista ja sen markkinoinnista vastaava Mikko Koskinen kertoo, että kilpailu on sama, jossa tislaamon Napue Gin palkittiin vuonna 2015 kategoriansa parhaana. Siitä lähti Suomessa ennennäkemätön ginibuumi.
Tomi Engdahl says:
https://www.facebook.com/share/p/D2bjEc6BbtJb8Gim/
Bye bye to programming jobs? Or?
The number of open job positions related to software development has clearly went down a lot and this will pose huge challenges for IT students, where to get a trainee position, not to mention a permanent job in your field?
Possible reasons:
- artificial intelligence
- economic downturn
If I look at open job positions here in Finland, JavaScript and junior web developer jobs have been impacted most in a negative way. Low hanging fruit web dev jobs are gone and probably permanently. Now most companies are only looking for very experienced developers, but where does this leave those who want to enter the field and students?
Interestingly there are more open vacancies for C# programmers than for Python programmers, but this might be a Finnish peculiarity. Most Finns have always liked C-alike typed languages and disliked Python. And people still use Java. I personally prefer Python in a very Pythonic way and I prefer prototype based design in JS, instead of the TypeScript/class-based crowd, but I am not typical Finn.
What really struck me: I found zero jobs, where the applicant should know anything about any generative AI or data search, data-analytics related APIs like OpenAI, google-generativeai, anthropic, Monster API, embedchain, langchain, streamlit, numpy, scipy, pandas etc. None of those keywords found any jobs!
I also found just 2 jobs, which mentioned TensorFlow or Pytorch, which are the 2 most common machine learning (ML) libraries and nothing else related ML. In fact if I talk with IT professional, basically nobody even ever heard of Anthropic 3 Claude, unless they attended my course. OpenAI ChatGPT and Microsoft Copilot are the only widely known tools. There are however several university level thesis texts and articles related to ML.
Okay, Finland is a country of just 5.6 million people, but I do feel we really not in the forefront of things.
Tomi Engdahl says:
https://www.uusiteknologia.fi/2024/06/14/visiopaperi-teknologia-suomen-uudet-kasvualat/
Tomi Engdahl says:
https://etn.fi/index.php/opinion/16332-yritysten-tekoaelyn-tulevaisuus-ei-synny-vain-datasta-tarvitaan-oikeita-tietoja
Tomi Engdahl says:
THL: Suomalaiset juovat yhä vähemmän alkoholia – Suosituin juoma ei yllätä
Alkoholinkulutus Suomessa on ollut laskussa vuodesta 2007 eteenpäin.
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/5be02570-e0ef-4056-aaff-4790001798a1
THL:n tuoreen tilaston mukaan alkoholinkulutus Suomessa väheni viime vuonna edelleen. Alkoholin kokonaiskulutus on ollut laskussa aina vuodesta 2007 alkaen.
Alkoholijuomien kokonaiskulutus Suomessa vuonna 2023 oli 8,7 litraa sataprosenttisena alkoholina 15 vuotta täyttänyttä asukasta kohden. Tämä on 2,4 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2022.
Tomi Engdahl says:
https://www.uusiteknologia.fi/2024/06/18/kilpailutus-isommasta-kvanttikoneesta/
VTT vauhdittaa kilpailutuksella seuraavan kvanttitietokoneeseen hankintaa. Samalla selvitetään kvanttikoneen mahdollisuuksia erikoistua materiaalien suunnitteluun ja kehittämiseen. Tulossa on 300 kubitin kvanttitietokone esimerkiksi materiaalitutkimukseen.
Tomi Engdahl says:
Pääkirjoitus: Hittituote livahti Alkosta ruokakauppaan – Ja nyt edessä voi olla Alkon loppu
https://www.iltalehti.fi/paakirjoitus/a/17529b5b-805e-4ac8-a485-f18a0f73697b
Alko luisuu alamäessä, jonka päätepisteenä voi olla monopolin loppu, kirjoittaa Iltalehden uutispäätoimittaja Valtteri Varpela.
Hallitus on uudistamassa Suomen alkoholipolitiikkaa eurooppalaiseen suuntaan Petteri Orpon (kok.) johdolla. Viime viikolla kaupat saivat ruveta myymään 8 prosenttia alkoholia sisältäviä käymisteitse valmistettuja juomia, kuten viinejä ja oluita. Ja lisää on tulossa: Ensi vuoden puoliväliriiheen mennessä hallitus on luvannut tehdä yhdessä STM:n ja TEM:n kanssa yhteistyössä selvityksen 15 prosentin vahvuisten viinien myynnin vapauttamisesta.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan meneillään on valtion yksinoikeusjärjestelmän asteittainen purkaminen. THL vastusti 8-prosenttisten viinien tuontia ruokakauppoihin kansanterveydellisillä syillä. Erityisen huolestunut THL on siitä, että nyt toteutettu rajan nosto 5,5 prosentista 8 prosenttiin koski noin kolmea prosenttia Alkon myynnistä, mutta rajan nosto 15 prosenttiin avaisi jopa 75 prosenttia Alkon myynnistä kilpailulle.
Alkon alamäki alkoi vuoden 2018 alkoholilakiuudistuksesta. Tuolloin lakiuudistus toi Alkon hittituotteena vuosikausia olleet 5,5-prosenttiset lonkerot ruokakaupan hyllyille. Ihmisillä oli yksi syy vähemmän poiketa Alkoon – ja myynti laski.
Tomi Engdahl says:
Yleinen alv-kanta muuttuu 1. syyskuuta – Yrittäjät aivan uudenlaisen haasteen edessä
Hallituksen esityksen mukaan yleinen arvonlisäverokanta nousee 24 prosentista 25,5 prosenttiin 1.9.2024. Muutoksella on suuri vaikutus Suomessa myytäviin tuotteisiin ja palveluihin. Myös suomalaiset yrittäjät ovat syksyllä uudenlaisten haasteiden edessä.
https://www.iltalehti.fi/tyoelama/a/8d06e9fc-597f-4029-bfe2-6fe156aa95c4
Perinteiset kassakoneet, erityisesti vanhemmat, mekaaniset mallit, on tyypillisesti rakennettu käsittelemään kokonaislukumuotoisia arvonlisäverokantoja. Tämä tekee uudesta arvonlisäverokannasta ongelmallisen vanhoille kassajärjestelmille.
Yrittäjien on selvitettävä mahdollisimman pian, mitä arvonlisäverokannan muuttaminen omaan kassajärjestelmään käytännössä tarkoittaa. Kassakoneen mukauttaminen tai vaihtaminen uusien säädösten mukaiseksi voi olla aikaa vievää ja monimutkaista.
Heidän, joiden kassajärjestelmät eivät taivu desimaalimuotoiseen arvonlisäverokantaan, on välttämätöntä siirtyä nykyaikaiseen, digitaaliseen kassajärjestelmään ennen syksyä.
Digitaaliseen järjestelmään siirtyminen ei merkitse vain uusien laitteistojen ja ohjelmistojen hankintaa, vaan myös käyttöönottoa. Tämä vaatii aikaa ja taloudellisia investointeja. Monille pienyrittäjille tämä nopea muutos ja investointitarve voi osoittautua suureksi taloudelliseksi haasteeksi.
Tomi Engdahl says:
Tällä taidolla saat takuuvarmasti töitä
Microsoftin jättitutkimus paljastaa, miten kova kysyntä tekoälyosaajille on yrityksissä.
https://www.iltalehti.fi/tyoelama/a/6e55f106-6ce1-4658-8105-bd73aa4ed0dc
Johtajat arvostavat nyt työnhakijoissa ihan uusia taitoja, paljastaa Microsoftin suurtutkimus. Work Trend Indexin mukaan jo 66 prosenttia johtajista kertoo, etteivät he ole valmiita palkkaamaan ihmistä, jolla ei ole osaamista tekoälystä.
Kyselyyn vastanneista suomalaisjohtajista jopa 68 prosenttia vastasi, että eivät palkkaa ihmistä, jolla ei ole tekoälyosaamista.
71 prosenttia johtajista palkkaa todennäköisemmin vähemmän kokeneen työnhakijan, jos tällä on tekoälyosaamista kuin kokeneemman työntekijän, jolla ei ole tekoälyn käytön osaamista.
Raportin mukaan työnhakijoiden into vaihtaa työpaikkaa on yhä kasvussa. Ennätykselliset 46 prosenttia vastaajista arvioi vaihtavansa työtä tulevan vuoden aikana. Se on jopa enemmän kuin vuonna 2021 uutisoidun ”suuren irtisanoutumisaallon” aikaan.
Tomi Engdahl says:
Legendaariset kaiuttimet saavat nyt uuden elämän käytettyinä – suomalaisyrityksen uusi verkkokauppa haastaa kertakäyttökulttuurin
MAINOS Kotimaisen Genelecin klassikkokaiuttimia myydään nyt käytettyinä myös valmistajan omassa verkkokaupassa. Takuuhuolletut kaiuttimet ovat pomminvarma ja ympäristötietoinen ostos.
https://www.hs.fi/mainos/genelec/art-2000010455556.html
Tomi Engdahl says:
With fewer jobs available and more people unemployed than a year ago, Finland’s jobseekers, particularly those with foreign backgrounds, face an uphill battle to find gainful employment.
“It feels like mission impossible”: Jobseekers in Finland battle a ruthless job market
https://yle.fi/a/74-20095742?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR2P92pgJ_WyjQ-m1XHekiXE-xAFl7M5RQ1OOyghE0u2NqjvpDkWtN_XCpg_aem_AN3aLdhf1aJZiUTZt30Aqw
With fewer jobs available and more people unemployed than a year ago, Finland’s jobseekers, particularly those with foreign backgrounds, face an uphill battle to find gainful employment.