I saw today changes made to telecom infrastructure in Helsinki Finland. A huge arm thick telephone cable (800 ot 1000 pair according to installers) that was pulled out of cable pipe with help of excavator.
It was being replaced with modern optical cable 192 fibers in it that the installers were pulling in.
5 Comments
frank wright says:
Hey,
This small article is fantastic.
frank wright says:
Hey,
This small article is fantastic.
Tomi Engdahl says:
https://www.123.net/blog/understanding-the-fiber-optic-color-code-a-comprehensive-guide/
Tomi Engdahl says:
Valokuitukaapeleiden kaivuutyöt ärsyttävät ihmisiä – asennus onnistuisi myös ilman massiivisen ojan kaivamista
Valokuitukaapeli asennetaan usein 70 senttimetrin syvyyteen. Tämä ei kuitenkaan alan toimijan mukaan olisi välttämätöntä
https://yle.fi/a/74-20099739
Sanomalehtien yleisöpalstat ja sosiaalisen median puskaradiot täyttyvät tyytymättömien asukkaiden purnauksesta, kun valokuitukaapelia asennetaan alueella.
70 senttimetriä syvän kaivuuojan pitää olla sortumisvaaran vuoksi vähintään 40 senttimetriä leveä.
Valokuitukaapeli ei kuitenkaan vaatisi näin massiivista kaivuuoperaatiota. Valokuituliittymiä myyvän Valoon toimitusjohtaja Vesa Kemppaisen mukaan asennustapa on turhan raju, sillä valokaapeli ei ole routaherkkä eikä siinä liiku sähköä.
Asentamissyvyydeksi riittäisi useimmiten 40 senttiä, jolloin kaapelin voisi asentaa auraamalla pienemmällä kalustolla.
Valoon asiakkaista noin puolet kunnista hyväksyy matalamman asennussyvyyden. Esimerkiksi Lappeenrannassa, Haminassa ja Kotkassa valokuitukaapelin matala-asennus on sallittu, kun taas Porissa ja Kouvolassa vaaditaan 70 senttimetrin peittosyvyyttä. Kuva: Anna-Mari Vuollet / Yle
Matalaan peittosyvyyteen aurattavat valokuitukaapelit olisivat yritykselle luonnollisesti myös huomattavasti kustannustehokkaammat.
– Polttoaineiden osalta säästöä syntyisi noin kolmanneksen ja multakuormia jouduttaisiin ajamaan 20–30 prosenttia vähemmän, Vesa Kemppainen kertoo.
Tärkeimpänä yritykset kuitenkin pitävät lupaviidakon yhdenmukaistamista. Kuntien rakennusvalvonnat tulkitsevat hyvin eri tavoin sitä, mikä on hyvän rakennustavan mukaista.
Valokuitukaapeleiden asennus on luvanvaraista toimintaa, vaikkakin yhtiöillä on myös lain mukaan oikeus rakentaa verkkoa.
Kaupunki myöntää luvat ja valvoo rakennustöiden sujumista.
Porin kaupungin katutyö- ja sijoitusluvista virkaa toimittava maankäyttölupainsinööri Harri-Juhani Heinolan mukaan valokuitukaapelit asennetaan 70 senttimetrin syvyyteen.
Tämän vähimmäissyvyyden alapuolella on sijoitettuna myös muun muassa vesi- ja sähköverkko.
– Tämä helpottaa tulevia kunnostustöitä, kun kaikki infrastruktuuri on samassa syvyydessä.
Asennussyvyyden tärkein syy kuitenkin on, että kadun kantavat maakerrokset alkavat yleensä 60–70 senttimetrin syvyydessä.
Tomi Engdahl says:
https://etn.fi/index.php/13-news/16479-dna-katkoo-viimeisetkin-lankapuhelinpiuhat
Kupariverkko on palvellut televiestintää jo yli 160 vuotta, mutta sen merkitys on jäänyt viime vuosina hyvin pieneksi. DNA tiedotti jo vuonna 2021 kupariverkkojensa korvaamisesta moderneilla kaapeli-, valokuitu- ja mobiiliratkaisuilla, ja vanhan verkon purkutyö alkoi 2022. DNA:n viimeistenkin kuluttajille suunnattujen kuparipohjaisten puhepalveluiden päättäminen tapahtuu vuoden 2024 loppuun mennessä koko Suomessa.
Kupariverkkoa on käytetty viime vuosina lähinnä lankapuhelinten ja vanhan xDSL-laajakaistatekniikan yhteyksiin, joissa nopeus yltää korkeintaan muutamaan kymmeneen megaan. Kupariverkkoa ei siis tule sekoittaa nykyaikaisiin kaapeli- tai kuituverkkoihin, jotka mahdollistavat gigaluokan yhteydet, ja joihin DNA investoi jatkossakin merkittävästi. Nämä tekniikat yhdessä mobiiliratkaisujen kanssa ovatkin kupariverkon nykyaikaisia korvaajia.