SACD FAQ
koonnut
[email protected]; Päivitetty 16.9.1999Lähteet:
www.sel.sony.com/SEL/consumer/dsd/dsd.pdf
SACD (Super Audio Compact Disc) on Sony ja Philipsin ovat kehittämä, DVD-Audion kanssa kilpaileva, DVD-teknologiaan perustuvan formaatti, jossa signaali on DSD-koodattua. (Direct Stream Digital).
Sonyn mukaan formaatti on suunnattu audiofiileille, eikä SACD:n ole tarkoitus korvata perinteisiä CD-levyjä. SACD:t ovat periaatteessa DVD-levyjä sisältäen saman sektorikoon, virheenkorjauksen, moduulaation ja hakemistojärjestelmän (UDF ja ISO 9660) kuin DVD. Formaatti on suunniteltu vastaamaan ISC:n (International Steering Group, äänilevyteollisuuden maailmanlaajuinen kattojärjestö) vaatimuksia. SACD tarjoaa korkeatasoisen stereo- tai monikanavaisen audioäänen, CD-yhteensopivuuden, kopioneston ja lisäominaisuuksia.
SACD:n tärkeimmät ominaisuudet:
Tavallisilla CD-soittimilla voi soittaa erityisiä hybridi-SACD-levyjä, jotka ovat kaksikerroksisia ja joissa CD-signaali 44.1 kHz/ 16 bit PCM on omassa läpinäkyvässä kerroksessaan lähimpänä levyn luettavaa pintaa. Hybridilevyjen markkinoilletuloa on lykätty tulevaisuuteen teknisten ongelmien ja korkeiden valmistuskustannusten vuoksi. Monikanavaisten SACD-soittimien ja levyjen saatavuudesta ei ole tällä hetkellä tietoa - sen on arveltu ajoittuvan aikaisintaan syksyksi 2000, talveksi 2001.
DSD (Direct Stream Digital) on 1-bittinen koodausmenetelmä, jossa käytetään tiheää näytteenottotaajuutta, 2,8224 MHz. DSD perustuu pulssintiheysmodulaatioon (PDM). Kukin yksittäinen bitti ilmaisee audiosignaalin yhden bitin suuruisen amplitudimuutoksen (sigma/deltamodulaatio). Harvakseltaan -deltassa käyvä ulostulo vastaa analogisen signaalin laakeata huippua, harvakseltaan +deltassa käyvä laakeata pohjaa ja tiheä pulssijono vastaa nousua tai laskua riippuen edeltävästä ja seuraavasta tilanteesta. Analogisen signaalin ja modulaattorin ulostulon erotuksen integraali kvantisoidaan, jolloin dekoodaukseen riittää pelkkä alipäästösuodin. Tämän tekniikan uskotaan parantavan äänitysvaiheessa muunnoksen laatua. Lisähyötyä saavutetaan kun DSD-koodattu signaali muunnetaan alhaisemmalle resoluutiolle esimerkiksi PCM:ksi. DSD:n taajuuskaista ulottuu tasavirrasta 100 kHz:iin dynamiikan ollessa teoriassa 120 dB.
DSD-äänitteissä äänityksen jälkeinen tuotantovaihe edellyttää myös DSD:tä tukevaa tekniikkaa, mikäli signaalia halutaan käsitellä ja säilyttää se DSD-muodossa koko prosessin ajan.
DSD sisältää häviöttömän pakkauksen, jonka pakkaussuhde on noin 2:1.
DSD:ssä datavirta voi olla enimmillään 2.8 Mb/s.
SACD sisältää näkyvän ja digitaalisen vesileimaominaisuuden.. Pit signal processing (PSP), digitaalisen vesileiman data on tallennettu kuopan pituuten enkoodattuun informaatioon. Optinen lukupää sisältää lisäpiirin PSP-vesileiman lukemiseksi, jota sitten verrataan levyn sisältötietoon laillisuuden varmistamiseksi. Lukupään lisäpiirin vuoksi SACD-kerros ei ole luettavissa tavallisilla DVD-ROM-levyasemilla.
Sony toi ensimmäisen SACD-soittimensa SCD-1:n Japanin markkinoille toukokussa 1999. USAn lanseeraus tapahtuu syys/ lokakuussa 1999. Laitteiden hinnaksi on ilmoitettu mallista riippuen $3500-4900. Ensimmäiset SACD-levyt ovat kaksikanavaisia. Japanissa markkinoilla olevat levyt maksavat Y3500-3800 ($29-$31), USA:n hinnaksi Sony on ilmoittanut $24.98,.
Formaatti on periaatteessa monikanavainen, ensimmäiset markkinoille tulevat soittimet ja SACD-levyt ovat kuitenkin kaikki kaksikanavaisia, yksikerroksisia. Ensimmäisiä monikanavaisia soittimia odotellaan markkinoille vasta v 2000-syksyllä tai myöhemmin. (Status 16.9.1999).
Tähän mennessä SACD-nimikkeitä ovat ilmoittaneet julkaisevan Audioquest, DMP, Mobile Fidelity Labs, Sony, Telarc ja Water Lily Acoustics.
Sen sijaan suurimmat sisällöntuottajat BMG, Universal Music Group (sisältää entisen PolyGramin) ja Warner Music ovat ilmoittaneet tukevansa vain DVD-Audiota. (Status 14.9.1999)