Audio- ja videotekniikan termejä
Tähän listaan on kerätty sfnet.harrastus.audio+video FAQ-listassa olevia
audio- ja videoalan termejä. Termit on järjestetty aakkosjärjestykseen.
- 3D Surround ääni: Äänikuva laajentaja jolla yritetään saada aikaan elokuvateatterimimaista ääntä. Ei saa sekoittaa Dolby:n rekisteröimiin Surround-ääniin.
- 4. asteen kaistapäästökotelo: Kaistapäästökotelotyyppi, jossa toinen kotelon puolikkaista on suljettu ja toinen refleksiviritetty
- 5.1 kanavainen: Nykyaikaisissa digitaalisissa surroundäänisysteemeissä käytetty nimitys ratkaisulle, jossa on viisi täyden taajuuskaistan kanavaa (kolme etten ja kaksi taakse, eli ne 5) sekä vain matalia taajuuksia toistava subwooferkanava (tämä .1).
- 5.1-liitäntä: Vahvisitmessa oleva äänisisääntulo, jonka kautta vahvistimeen voidaan tuoda sisään 5 äänikanavaa ja subwooferin signaalit
- 6. asteen kaistapäästökotelo: Kaistapäästökotelotyyppi, jossa kumpikin kotelon puolikkaista on refeleksiviritetty
- 70V kaiutinjärjestelmä: Hajautettujen kaiutinratkaisujen toteutustapa, jossa vahvistimesta tuleva signaali nostetaanmuuntajalla noin 70V jännitetasolle ja kaiuttumissa takaisin sopivan tasoiseksi signaaliksi säädettävullä muuntajilla. Tällä tavoin voidaan toteuttaa helposti kaoitonsysteemi, jossa on monia kaiuttimia kiinni ohuessa johdossa ja kaikkien voimakkuutta voi säätää erikseen kaiuttimen päässä olevalla säätimellä. Tämä menetelmä soveltuu lähinnä vain puheelle ja sitä on käytetty lähinnä vanhoissa keskusradiosysteemeissä ja hajautetuissa äänentoistoratkaisuissa.
- A2: Saksassa käytössä oleva television analoginen stereoäänisysteemi. Ei käytössä Suomessa.
- AB-sokkotesti: Audiolaitteiden testimenenetelmä, jossa kahta vertailtavaa laitetta kuunnelleen satunnaisessa järjestyksessä useita kertoja vuoronperään. Kuuntelija ei tiedä kuunnellessaan kumpi laite on soimassa. Lopuksi kuuntelutuloksia analysoidaan tilastollisesti, jotta nähdään onko laitteiden välillä mitään todellisesti kuuluvaa eroa.
- AD-muunnin: Mikropiiri tai laite, joka muuttaa analogisen signaalin digitaaliseen muotoon.
- Aktiivinen kaiutin: Kaiutin, johon on samoihin kuoriin rakennettu myös sen tarvitsema päätevahvistin.
- Aktiivinen subwoofer: Subwoofer-kaiutin, jossa on sisäänrakennettu vahvistin.
- AB-luokka: Audiovahvistimien toimintatapa, jota useimmat audiovahvistimet käyttävät. Yhdistelmä A-luokan ja B-luokan toiminnasta.
- AC-3: Vanha nimi Dolbyn kehittämälle monikanvaäänisysteemille, joka nykyään tunnetaan nimellä Dolby Digital.
- A-luokka: Audiovahvistimen toimintatapa, jossa päätetransistorit ovat koko ajan johtavassa tilassa ja niistä virtaa läpi koko ajan virtaa. Kuluttaa paljon tehoa, mutta antaa parhaan äänenlaadun.
- Akustinen musiikki: Musiikki, jossa ääni tuotetaan akustisilla instrumenteilla (perinteiset soittimet, mukaanlukien laulu). Akustisessa musiikissa ei käytetä elektronisia instrumentteja eikä sähköistä äänenvahvistusta. Tyypillisintä akustista musiikkia mitä kuulee on mm. sinfoniaorkesterin esittämä klassinen musiikki tai yhdistelmä akustinen kitara+laulaja.
- Analoginen: Analoginen sähköinen signaali on sähköinen kopio luonnossa esiintyvästä alkuperäisestä signaalista. Esimerkiksi analoginen äänisignaali noudattaa samaa muotoa kuin alkuperäinen ilman värähtely ja paineenvaihtelu.
- Anamorfinen tallennusmuoto: Elokuvan kuva on tallennusvaiheessa venytetty pystysunnassa normaalin televisiokuvan korkuiseksi ja katseluvaiheessa laajakuvan osaava vastaanotin litistää sen taas oikean muotoiseksi. Eli kuvan tallennusamteriaalille ei talleteta noita ylä- ja alareunan mustia palkkeja (mikä letterboxissa tehdään), joten anamorffisessa kuvassa on "enemmän" juovia varsinaisen kuvan käytössä.
- ANSI: Amerikkalainen standardointijärjestö.
- ANSI lumen: ANSIn määrittelemä videoprojektorin kirkkauden mittayksikkö.
- Antennikaapeli: Antennikaapeli yhdistää antennin ja antennijärjestelmän laitteet toisiinsa. Kaapelina käytetään koaksiaalikaapelia, joka on normaaleissa yhteisantenniverkoissa tyypillisesti 75 ohmin ominaisimpedanssista.
- Antennirasia: Antennirasia on antennijärjestelmän laite, johon vastaanottimet liitetään.
- A-painotus: Melumittauksissa käytetty painotus, jossa on painotettu korvan herkintä aluetta 1..6 kHz ja vaimennettu epäherkempää aluetta
- Aperture-grille CRT: Kuvaputki, jossa elektronien hilamaskina toimii tiheässä oleva joukko ohuita pystysuoria metallilankoja, käytetään esimerkiksi Trinitron-kuvaputkessa
- APSi-automaattiviritys: Nokian viritys automatiikka, jota käytetään Nokia-nimellä myytävissä televisoissa ja videonauhureissa. Etsii kanavat automaattisesti ja järjestää ne kanavapaikoille.
- Area 1: DVD-levyn alueekoodi, joka on laitettu Pohjois-Amerikan alueelle tehtyjä levyjä
- Area 2: DVD_levyn alueeko, joka on laitettu Länsi-Euroopan markkinoille tarkoitettuihin levyihin
- ATRAC: MiniDisc-järjestelmässä käytetty häviöllinen äänenpakkausmenetelmä
- Aukko: Videokameran se osa, joka määrää CCD -kennoille pääsevän valon määrä
- AV-vahvistin: Integroutu vahvistin, jossa on liitännät ja valitsimet myös videosignaaleille.
- AWG: USA:ssa yleisesti käytetty mitta kaapelin johtimen paksuudelle, lyhenne sanoista "American Wire Gage"
- Balansoimaton liitäntä: Kotihifilaitteissa käytetty äänisignaalin liitäntä. Liitännässä käytetään yhtä signaalijohdinta ja yhtä maajohdinta.
- Balansoitu liitäntä: Ammattiaudiolaitteissa käytetty signaalin liintäntätapa, jolla on mahdollista saavuttaa paljon parempi suojaus häiriöitä vastaan kuin balansoimattomalla liitännällä.
- Bandpass-kotelo: Subwooferin kotelotyyppi, jossa elementti on sijoitettu kokonaan kotelon sisään kotelossa olevan kahden toisistaan erotetun tilan väliin. Näin tehty kotelo toimii kaistapäästösuodattimen tavoin, etti toistaa vaan rajatun taajuuskaistan, mutta toistaa sen hyvällä hyötysuhteella.
- Beta: Videonauhajärjestelmä, joka on syrjäytynyt kotikäytöstä, mutta ammattilaisversiot avat edelleen yleisessä käytössä.
- Betacam: Ammattilaisten käyttämä videojärjestelmä.
- Bipolaarikaiutin: Kaiutinratkaisu, jossa on kaksi elementtiä vastakkain samanvaiheisesti kytkettynä, joten ääni säteilee tavallaan joka suuntaan.
- Bi-wiring: Johdotustapa, jossa molemmille elementeille (2-tie kaiutin) viedään omat johtimet vahvistimesta, suomenkielinen nimi on tälle johdotustavalle on kaksoisjohdotus
- Blue screen: Sininen tausta (myös muita vörejä josku käytössä) jota käytetään sellaisissa trikkikuvauksissa, joissa jälkeenpäin editointivaiheessa korvataan sininen tausta esim. still -kuvalla.
- B-luokka: Vahvistintekniikka, jossa toinen päätetransistori johtaa musiikin positiivisen puolijakson aikana ja toinen negatiivisen puolijakson aikana. Ei käytetä yleensä suoraan hifivahvistimissa, mutta AB-luokan osana.
- BNC: Koaksiaalikaapeleissa käytetty lukkiutuva liitintyyppi
- C-komponentti: Videosignaaleista puhuttaessa tarkoittaa signaalia, joka sisältää kuvan väri-informaation.
- CD: Normaali laserlevy, jolle on tallettu audiosignaalia. Yleisin valmiiden äänitteiden formaatti nykyään.
- CD-R: CD-levy, jolle on mahdollista kirjoittaa dataa tai äänittää musiikkia vain kerran.
- CD-ROM: Tietokoneissa käytetty CD-levy, jolle on talletettu äänen sijasta dataa.
- CD-RW: CD-levy, jolle on mahdollista kirjoittaa dataa tai äänittää musiikkia monta kertaa.
- CD-text: CD-levylle on talletettu musiikin lisäksi teksti-informaatiota, jota CD-Text ominaisuudella varustettu laite osaa lukea ja näyttää.
- Closed Caption: Closed Caption on Yhdysvalloissa yleisesti käytetty tapa tekstittää TV lähetyksiä pääasiassa kuulorajoitteisia varten. Tätä menetelmää ei käytetä Suomessa, koska täällä edistyneempi tekstitelevisiojörjestelmä pystyy hoitamamaan nämäkin hommat.
- C-painotus: Äänenpainemittauksissa käytetty painotus, jonka taajusvaste on lähes suora 20 Hz - 20 kHz, ainoastaan aivan korkeimpia ja matalimpia äänia on hiukan vaimennettu
- Chromakey: Videosignaalien miksaustapa, jossa jokin tietty väri videokuvasta korvataan toisella kuvalla, esimerkiksi sininen tausta kameran kuvasta korvataan toisella videosignaalilla
- CRT: Lyhenne, joka tarkoittaa katodisädeputkea. Normaali television kuvaputki on tekniikaltaan CRT-putki.
- CVBS: Lyhenne, joka tarkoittaa komposiittivideosignaalia.
- CVC-kuvanparannuspiiri: Panasonicin kehittämä videonauhurin kuvanparannuspiiri.
- D2MAC: Monissa satelliittilähetyksissä käytetty analoginen lähtysformaatii, jossa kuvan kirkkaus- ja väri-informaatio lähetetään aikamultipleksoituna, ääni lähetetään digitaalisena NICAM-muodossa
- D8: Sonyn kehittämä digitaalinen videojärjestelmä, joka käyttää HI8 nauhoja digitaalisen kuvan ja äänen tallentamiseen. Kuvan tallennusformaatti sama kuin DV-kameroissa. Tunnetaan myös nimellä Digital8.
- DAB: Digitaalisen radion lähetysstandardi, jota ollaan ottamassa käyttöön.
- DA-muunnos: Muunnos digitaalisesta signaalista analogiseksi signaaliksi.
- Data-TV: Ylen tajoama palvelu, jossa tekstelevision sivujen keskellä lähetetään datasignaalia, jota voidaan vastaanottaa tätä varten olevalla vastaanottolaitteella. Käytetään mm. tietojen välittämiseen YLE:ltä sanomalehdille.
- DCC: Philipsin kehittämä C-kasettinauhurin kokoinen digitaalinaihoitinjärjestelmä (Digital Compact Casette), joka on käytännössä hävinnyt markkinoilta ja kuollut pois.
- DD: Lyhenne sanoista "Dolby Digital"
- DD EX: Dolby Digital Extended, Dolby digitalin versio, jossa takana on normaalin kahden kaiuttimen sijasta kolme kaiutinta
- Desibeli: Desibelit on alunperin kehitetty tehosuhteiden ilmaisemiseen laskukaavalla 10*log(P1/P2) aikana ennen taskulaskimia ja tietokoneita. Tehoja on suoraan hieman hankala mitata, joten useimmiten tyydytään jännittesuhteen (U1/U2) mittaamiseen, ja lasketaan desibelit kaavalla 10*log((U1/U2)²), joka voidana kirjoittaa helpompaan muotoon 20*log(U1/U2). Desibelilaskuissa on aina syytä pitää mielessä mikä on referenssitaso. Äänenvoimakkuuksista puhuttaessa referenssitaso on kuulokynnys ja A/D ja D/A muuntimissa referenssitaso on täysi ohjaustaso.
- DI-box: Muunnin, joka muuttaa balansoimattoman linjatasoisen signaalin balansoiduksi mikrofonitasoiseksi signaaliksi.
- Digitaalinen kuvansäätö: Laite säätää jotain kuvan ominaisuutta digitaalisesti. Mainoksissa käytetty termi, jolla ei ole mitään tarkkaa merkitystä ja voi tarkoittaa melkein mitä vaan.
- Digital8: Sonyn kehittämä digitaalinen videojärjestelmä, joka käyttää HI8 nauhoja digitaalisen kuvan ja äänen tallentamiseen. Kuvan tallennusformaatti sama kuin DV-kameroissa.
- Digitaalinen zoom: Kameran polttoväliä vaihdetaan rajaamalla CCD -kennolta tietty alue, jonka kuva sitten muutetaan koko videoruudun kokoiseksi. Digitaalisess zoomissa kuvan laatu heikkenee.
- Digi-TV: Epämääräinen markkinointitermi, jolla viitataan televisio-ohjelmien digitaaliseen jakelutapaa, joka edellyttää katsojalta televisioon kytkettävää multimediapäätettä.
- DIN-teho: DIN 45000 -standardin määrittelemällä tavalla mitattu päätevahvistimen ulostulotelo.
- Diodikaapeli: Kaapelityyppi, jossa keskellä on yksi eristetty monisäikeinen johdin, ja sen ympärillä monisäikeisestä kuparista tehty suojavaippa, jota käytetään maajohtimena. Diodikaapelia käytään tyyppillisesti audiojohdoissa.
- Dipoliantenni: Antennityyppi, jossa on kaksi vastakkaisiin suuntaan osoittavaa suoraa johdinta ja antennisignaali otetaan näiden välistä.
- DIVX: Kuollut "videolevyvuokra"-systeemi, jonka piti tulla DVD:n tilalle tai laajennukseksi, mutta jäi tulematta. Järjestelmän ideana oli että elokuvalevyn voi ostaa halvalla DVD-standardiin perustuvan elokuvalevyn, mutta sen joka katselukerrasta joutuu maksamaan.
- DivX: DivX on eräs MPEG-4-kodekki (perusuu Microsoftin koodiin), eli kyseessä on vain edistyksellinen MPEG-algoritmi, jolla saadaan pakattua videota huomattavasti paremmin kuin MPEG-1/2:lla
- DLP: Lyhenne sanoisra Digital Light Processing. Eräs nimitys mikropeilitekniikalle.
- D-luokka: Audiovahvistimen toimintatapa, joka perustuu pulssimodulointiin ja siihen, että päätevahvistimen transistori on koko ajan joko täysin johtavassa tilassa tai ei johda ollenkaan. Menetelmä mahdollistaa hyvän hyötysuheen, mutta se on teknisesti hankala, joten ei käytetä vielä laajasti.
- Dolby 6.1: Lyhyt nimi Dolbyn kehittämällä 6.1-kanavaiselle surroundjärjestelmälle, jossa on kolme etukanavaa ja kolme takakanavaa.
- Dolby B: C-kasettinaihureissa käytetty kohinanvaimennusjärjestelmä.
- Dolby C: C-kasettinaihureissa käytetty kohinanvaimennusjärjestelmä.
- Dolby Digital: Dolby Laboratorion kehittämä surround-äänistandardi, jota käytetään elokuvateattereissa ja DVD-levyissä. DVD-levyissä käytetään yleensä Dolby Digitalin 5.1-kanavaista koodausta, joka mahdollistaa viiden normaalin äänikanavan ja subwooferkanavan informaation tallentamisen samaan digitaalisignaaliin.
- Dolby EX: Lyhyt nimi Dolbyn kehittämällä 6.1-kanavaiselle surroundjärjestelmälle, jossa on kolme etukanavaa ja kolme takakanavaa.
- Dolby Pro Logic: Menetelmä Dolby Surround-signaalin dekoodaamiseen. Antaa paremman tulksen kuin "perussurround"
- Dolby Surround: Dolby Laboratorion kehittämä elokuvaäänistandardi. Tällä menetelmällä normaaliin stereosignaaliin voidaan lisätä keskikaiuttimen ja takakaiuttimien signaalit. Käytetään paljon elokuvien äänissä.
- Dolby Digital Surround EX: Dolbyn kehittämällä 6.1-kanavainen surroundjärjestelmä, jossa on kolme etukanavaa ja kolme takakanavaa.
- Dolby Surround Pro Logic: Menetelmä Dolby Surround-signaalin dekoodaamiseen. Antaa paremman tulksen kuin "perussurround"
- Dolby Surround -vahvistin: Audiovahvistin, joka osaa dekoodata Dolby Surround -koodatun äänisignaalin ja vahvistaa tarvittaville kaiuttimille menevän signaalin.
- Dot-trio shadow mask: Värimonitorin kuvaputkessa kuvapinnan takana oleva reitetty metallilevy (hilamaski), jokaisella piksellillä on levyssä oma pyöreä reikänsä
- DS: Joskus käytetty lyhenne Dolby Surround Pro Logicista
- DTS: Digital Theatre Systemsin kehittämä digitaalinen 5.1 kanavinen surroundäänisysteemi, jota käytetään elokuvateattereissa ja joillan harvoilla DVD-levyllä. Nimi on lyhenne sanoista Digital Theater Systems.
- DV: Vuodesta 1995 asti markkinoilla ollut digitaalinen videojärjestelmä. Kuva ja ääni tallennetaan digitaalisessa muodossa nauhalle.
- DVB-S: Satelliittijakelua varten kehitetty digitaalisen lähetysjärjestelmän normisto (Digital Video Broadcasting / Satellite)
- DVB-T: Maanpäällistä lähetinverkkoa varten kehitetty digitaalisen lähetysjärjestelmän normisto (Digital Video Broadcasting / Terrestial)
- DVCam: Ammattilaisten käyttämä digitaalisen videon formaatti. Sonyn kehittämä standardi.
- DVCPro: Ammattilaisten käyttämä digitaalisen videon formaatti. Panasonicin kehittämä standardi.
- DVD: Digitaalinen, CD-levyn kokoinen elokuvalevy, jolle on mahdollista tallentaa myös ääntä ja tietokonedataa.
- Dynamiikka-alue: Dynamiikka-alue kertoo laitteen voimakkaimman voimakkaimman ja hiljaisimman äänen suhteen. Tämä dynamiikka-alue ilmoitetaan desibeleinä. Mitä isompi luku tämä on, sen parempi vehje. Esimerkkinä CD-levyn dynamiikka-alue on 98 dB (A-painotettu mittaus).
- Elektrostaattinen kaiutin: Elektrostaattisessa kaiuttimessa ääni muodostetaan sähkökentän liikuttaman kevyen kalvon avulla. Elektrostaattiset kaiuttimet ovat yleensä muodoltaan tasomallisia paneelikaiuttimia. Tunnetaan myös nimellä sähköstaattinen kaiutin.
- Elko: Elektrolyyttikondensaattori, nestemäistä elektrolyyttiä sisältävä kondensaattorityyppi
- Esivahvistin: Laite, joka sisältää ohjelmalähteen valitsimet ja äänenvoimakkuuden säädön. Tarvittaessa vahvistaa heikot signaalit (levysoitin tai mikrofoni) linjatasoiseksi signaaliksi.
- Etsin: Se osa videokameraa, josta kuvattavaa kuvaa katsellaan.
- Euro AV: 21-napainen audio- ja video-liitin, joka tunnetaan myös nimellä SCART.
- EUROLIITIN: Litteä moninapainen pistoke, jota pitkin kulkevat sekä kuva että ääni. Tunnetaa myös nimellä SCART-liitin.
- EURO-pistotulppa: Litteä suojaeritetyissa laitteissa käytetty verkkopostokkeen malli, joka sopii usean euroopan maan seinäpistorasioihin. Tätä pistoketyyppiä käytetään lähes kaikissa kotikäyttöön tehdyissä audio- ja videolaitteissa.
- Express-ajastin: Videonauhurissa yhdellä napinpainalluksella voit nauhoittaa tietyn ajan muutaman kerran samaa nappia painamalla pidempiä aikoja (aika kasvaa yleensä 15 tai 30 minuutin askelin).
- FAQ: Usein esitetyt kysymykset ("Frequently Asked Questions"), käytetään usien tarkoittamaan listaa, johon on kerätty usein esitettyjä kysymyksiä ja vastaukset niihin
- Ferrofluid: Joissain diskanttiementeissä magneetin ja puhekelan välissä oleva neste joka jäähdyttää puhekelaa ja vaimentaa haitallisia värähtelyjä
- Firewire: Digitaalinen sarjamuotoinen siirtoväylä, joka on käytössä mm. DV-perheen videolaitteissa kuvan siirtämiseen tietokoneeseen. Tunnetaan nykyään nimellä IEEE-1394.
- F-liitin: Kierrelukitteinen antennikoaksiaalikaapelin liitin. Käytetään leisesti satellittivirittimeltä satelliittiantennille menevässä kaapelissa sekä yhteisantenniverkon runkokaapeleissa. Tässä liitinmallissa koaksiaalikaapelin keskijohdin toimii liittimen keskitappina.
- Follow TV-toiminto: Videonauhurin toiminto, joka yrittää katsoa, miten kanavat on viritetty tv:ssä ja yrittää virittää kanavat samaan järjestykseen. Eli ei yleensä mitään virkaa.
- Fs: Kaiutinelementin resonanssitaajuus vapaassa tilassa. Yksi Thiele-Small-parametreista.
- Galvaaninen erotin: Galvaaninen erotin erottaa eri laiteiden sähköosat toisistaan jotta niillä ei olisi suoraa sähköistä (galvaanista) kosketusta keskenään mutta päästä itse johdosa kulkevan signaalin läpi laitteesta toiseen. Galvaaninen erotin auttaa laitteiden välillä olevien maatasojen erillaisuudesta aiheutuviin maavirran kiertoon eli maahurinaan.
- General MIDI: Standardi, jonka pitäisi varmistaa MIDI-laittiden yhteensopivuus eri laitevalmistajien välillä.
- Genlock: Lukitusjärjestelmä, jolla lukitaan esim. videoeditoinnissa käytetyt laitteet "samaan tahtiin".
- GSM: Digitaalinen yleiseurooppalainen matkapuhelinjärjestelmä, joka käyttää purskeittaista lähetystä.
- Haaroitin: Haaroitin on antenniverkon laite, joka jakaa signaalin osiin siten, että eri haarojen välillä on suuri häiriövaimennus.
- Harmooninen särö: Äänisignaalin aaltomuodn vääristyminen, joka tuottaa äänisignaalissa oleville signaali osille harmoonisia komponentteja. Tyypillisin harmoonisen särön tuottaja on laitteiden yliohjaus, joka leikka signaalien hiuppuja pois.
- HDTV: Lyhenne sanoista High Definition Television. Se tarkoittaa teräväpiirtoteleviksioksi kutsuttua televisiojärjestelmää, jonka on tarkoituksena tarjota paljon normaalitelevisiota tarkempi 16:9 muotoinen televisiokuva.
- Hellasärö: Toisen samassa taloudessa asuvan ihmisen synnyttämä häiriöääni/valitus kun hän ei ymmärrä hifihaarastajan toimia niin sisustuksen kuin laitehankintojenkin osalta.
- Hetrsi: Äänentaajuuden yksikkö, värähdystä sekunnissa
- Hi-8: Videonauhurityyppi, jota käytetään joissain videokameroissa. Parempilaatuinen kuva kuin perusmallin 8 mm videonauhasysteemissä.
- Hifivideonauhuri: Videonauhuri, joka osaa tallentaa vidoenauhalle kuvan lisäksi myös hifilaatuisen stereoäänen.
- HifiVHS: Videonauhuri, joka osaa tallentaa videokuvan alle analogisen hifilaatuisen stereoäänen.
- Huulisynkronointi: Videomateriaalissa kuva menee samaan tahtiin kuin ääni kuuluu.
- High-End: Korkein huippu, laitevalmistajien huippumallit, hifiharrastajien hiuppulaitteet
- Hyperkardoidi: Mikrofonin suuntakuvio, jossa mikrofoni ottaa ääntä vastaan hyvin tehokkaasti suoraan edestä, mutta vaimentuneesti muista suunnista.
- Hz: Hertsi, äänentaajuuden yksikkö, värähdystä sekunnissa
- IEC-958: Digitaalinen audioliitäntä, jota käytetään siirrettäessä hifilaatuista stereoääntä digitaalisesti laitteeista toiseen. CD-soittimien digitaalilähtö on tätä tyyppiä. Tunnettiin ennen nimellä S/PDIF.
- IEEE-1394: Digitaalinen sarjamuotoinen siirtoväylä, joka on käytössä mm. DV-perheen videolaitteissa. Tunnetaan myös vanhalla nimellä Firewire.
- I-link: Sama kuin Firewire ja IEEE-1394.
- Impedanssibaöansoitu: Balansoidun parin johtimista on kummastakin yhtä suuret impedanssit signaalimaahan.
- IM-särö: Keskinäismodulaatiosärö. Särö, joka synnyttää vahvistimessa keskinäismodulaatootuloksia, kun sinne videään kaksi eritaajusita siniaaltoa toistettavaksi.
- Indeksihaku: Menetelmä, jossa videonauhalle voidaan merkitä halututja paikkoja, ja videonauhuri osa pyydettäessä kelata nauhan näihin merkittyihin paikkoihin.
- Infrapunakuvaus: Pimeässä tapahtuvaa kuvausta, jossa videokamera äyttää infrapunasäteilyä (lämpöä) kuvan
nauhoittamiseen pimeässä, kun valoa ei ole. Joissain kameroissa on infrapunavaloa antava valaisin.
- Infra-ääni: Taajuudeltaan ihmisen kuuloalueen alapuolinen äänisignaali (äänet alle 16 Hz)
- Input: Sisääntulo
- Insert-editointi: Videonauhalla tapahtuvassa editoinnissa nauhalla olevien otosten välistä korvataan osa uudella kuvamateriaalilla. Käytetään yleensä epäonnistuneen kohtauksen korvaamiseen.
- Integroitu vahvistin: Laite, jossa on samoissa kuorissa sekä etu- että päätevahvistin.
- Intellig-HQ: Akain kehittämä videonauhurin kuvanparannuspiiri.
- IR: Infrapunasäteily
- Jakosuodin: Elektroninen kytkentä, joka jakaa yhdestä sisääntulosta tulevan audiosignaalin useaan lähtöön sillä tavoin, että jokaiseen lähtöön tulee ainoastaan rajatun taajuusalueen signaaleita (taajuusalueet riippuvat suodattimen ominaisuuksista). Passiivisia jakosuodattimia käytetään kaiuttimien sisällä kun kaiutinta ohjataa yhdellä vahvistimella ja aktiivisia jokosutimia, jos jokaiselle kaiutintelementilla on oma vahvistimensa.
- Jalusta: Yksi- tai kolmejalkainen "teline" johon kamera laitetaan vakaamman kuvan saamiseksi.
- Jaotin: Jaotin on antenniverkossa oleva laite, joka jakaa signaalin yhtä suuriin osiin mahdollisimman pienin häviöin.
- Jewel Case: Tsvallinen läpinäkyvästä muovista valmistettu CD-levyn kotelo
- Jännitebelansoitu: Balansoidun parin johtimissa kulkee kummassakin signaali niin että toisessa kulkee maahan nähden alkuperäinen signaali ja toisessa siihen nähden vastakkaispolariteettinen sama signaali.
- Kaistapäästökotelo: Subwooferkotelo, jossa kaiutinelementti on kokonaan sijoitettu kotelon sisään ja äänet tulevat ulos refelksiputkesta tai refleksiputkista, taajuusvaste muistuttaa kaistapäästösuodatinta
- Kaiuttimen herkkyys: Luku, joka kuvaa kaiuttimen hyötysuhdetta, eli kuinpa paljon siitä saa ääntä ulos tietyllä sisään menevällä teholla.
- Kaksoisjohdotus: Johdotustapa, jossa molemmille elementeille (2-tie kaiutin) viedään omat johtimet vahvistimesta
- Kamera-ajo: Kameraa liikutetaan kuvattaessa esimerkiksi kiskoja pitkin.
- Kampasuodatus: Suodatus, jonka tuottamama taajuusvaste muistuttaa muodoltaan kampaa, eli siinä on hyvin tiheässä teräviä kuoppia ja huippuja. Haitallinen ilmiö, joka syntyy kun hiukan toisistaan viivästettujä audiosignaaleita summataan yhteen. Videotekniikassa kampasuodatuksella taas voidaan suodattaa komposiittivideosignaalin värihäiriöitä pois.
- Kanava: Kanavalla tarkoitetaan teknisessä mielessä tv- tai radio-ohjelman siirtoon tarvittavaa taajuuskaistaa. Käsitettä kanava käytetään audiovahvistimissa kuvaamaan, montako erillistä vahvistettua lähtöä vahvistimesta saa ulos (esim. normaali stereovahvistin on kaksikanavainen).
- Kanavanvaihdin: Kaapelitelvisio- ja yhteisantennijärjestelmissä käytetty laite, joka vaihtaa singnaalin kantoaallon taajuden ennen singnaalin siirtoa, edelleen lähettämistä tai syöttöä jakeluverkkoon.
- Keep Case: Kokomuovinen, videokasetin korkuinen, mutta puolet kapeampi DVD-levyn kotelo
- Kenttä: Kokonaisen videokuvan osa. Videokuva jaetaan kahteen yhtä suureen kenttään, ja kaksi lomiteltua kenttää muodostaa kokonaisen kuvan.
- KM-särö: Lyhenne sanasta keskinäismodulaatisärö. Särö, joka synnyttää vahvistimessa keskinäismodulaatootuloksia, kun sinne videään kaksi eritaajusita siniaaltoa toistettavaksi.
- Koaksiaalielementti: Kaiutinelementti, jossa samaan rakenteeseen on yhdistetty basso/keskiäänielementti ja sen keskelle on sijoitettu diskanttielementti
- Koaksiaalikaapeli: Kaapelityyppi, jossa keskellä on yksi johdin ja sen ulkopuolella suojavaippa. Koaksiaalikaapelin rakenneosat sisältä ulospäin luettuna ovat sisäjohdin, eriste, ulkojohdin ja vaippa.
- Kokonaisharmooninen särö: Tämä luku kertoo äänen puhtaudesta (paljonko laite aiheuttaa siihes särönä tunnettuja virheitä). Tämä luku ilmoitetaan prosentteina signaalista. Mitä pienempi tämä prosentti on, sen puhtaampi ääni.
- Komponenttivideo: Komponenttivideo (Component video) on epämääräinen yleisnimitys kaikenlaisille komponentteihin jaetuille signaaleille. RGB on yksi niistä. Muita voivat olla esimerkiksi YPbPr, YCbCr, YUV tai YIQ.
- Komposiittivideo: Videosignaali jossa samaan signaaliin on yhdistetty vidoekuvan synkronointi, kirkkaus ja väri-informaatio
- Komposiittivideoliitäntä: Videoliitäntä, jossa videokuvan kirkkkaus- ja väri-informaatio siirretään yhtä kaapelia pitkin. Yleisin liitäntätyyppi videolaitteita yhteenliitettäessä.
- Kompressori: Laite, jota käytetään äänisignaalin dynamiikan supistamiseen.
- Kopiointikestävyys: Kopiointikestävyydellä kuvataan kuinka monta kertaa nauhaa voidaan kopioida laadun merkittävästi huononematta VHS -tasoisella nauhalla kopiointikestävyys on yksi sukupolvi (eli kopio on selvästi huonompilaatuinen kuin alkuperäinen). Ammattilaisvideolaitteilla voidaan tehdä useita kopiosukupolvia laadun havaittavati heikkenmättä ja digitaalimuodossa kuvaa voidana periaatteessa kopioida äärettämiä kertoja sen muuttumatta ollenkaan.
- Koti-THX: Lucasfilm Ltd.:n kehittämä äänijärjestelmäspeksi, jolla on tarkoitus taata mahdollisimman paljon elokuvateatteritoistoa vastaavat toisto-olosuhteet kotiin. Perusperiaatteeltaan hiukan laajennettu Dolby Pro Logic -järjestelmä.
- Krominassi: Videosignaalin väritietoa sisältävä osa tai värisignaali
- Kuva: Yksi kokonainen videon kuva. Se muodostuu kahdesta kentästä. PAL-televisiojärjestelmässä kuvia on sekunnissa 25, NTSC järjestelmässä niitä on 30 sekunnissa
- Kuvapää: VIdeoauhurissa oleva osa, jolla kuva nauhoitetaan nauhalle.
- Kuvasuhde: Kuva-alan leveyden suhde korkeuteen. Normaalissa televisiossa kuvasuhde on 4:3 (=1 : 1,33) ja laajakuvatelevisossa 16:9.
- Kytkentäsärö: Hifivideonauhureissa ääneen tuleva pieni häiriö, kun hifiäänen lukupää vaihtaa viistopyyhkäisy raidalta toisella.
- Laserdisc: Analoginen laserilla luettava kuvalevysysteemi, joka käyttää laserilla luettavaa suunnilleen LP-levyn kokoista kiiltävää kuvalevyjä. Ei yleistynyt kuluttajakäytössä Suomessa, mutta esimerkiksi USA:ssa ja Japanissa yleisemmässä käytössä. Tätä levytyypppiä käytetään Suomessa ehkä yleisimmin ravintoloiden karaoke-laitteistoissa ja elokuvaharrastajien kotiteattereissa.
- LCD: Nestekidetekniikka. Käytetään litteissä näytöissä ja videoprojektoreissa.
- LD: Lyhenne Laserdiscista
- Letterbox: Menetelmä näyttää televisiokuvaa leveämpää filmimateriaalia televisioruudulla. Kuvan ylä- ja alareunaan lisätään mustat palkit jotta kuva täyttäisi pystysuunnassa koko kuvaruudun.
- LFE-kanava: Nimitys 5.1 kanavisissa äänijärjestelmissä (Dolby Digital,DTS) käytetylle matalat efektiäänet sisältävälle subwooferille menevälle äänikanavalle. Lyhenne sanoista "Low Frequency Effects". Toistoalue Dolby Digitalissa 20Hz-120Hz välille, DTS:ssä voi sisältää myös alle 20 Hz ääniä.
- Lineaarinen editointi: Perinteinen tyyli editoida videoita. Koostaminen tapahtuu aikajärjestyksessä. Jos valmiiksi editoidun videon väliin halutaan lisätä jotain, joudutaan koko loppu editoimaan uudelleen.
- Linjatasoinen signaali: Sähköinen äänisignaali, joka on kotilaitteissa nimelliseltä signalitasoltaan 0.1..2V luokkaa. Ammattilaitteissa voidaan käyttää surrempia linjasignaalin tasoja.
- Lomittelu: TV-kuvassa käytetään lomittelua (engl. interlacing), jossa jokainen tv-ruutu on jaettu kahteen puolikkaaseen. Ensin kuvaruudulle piirretään parittomat juovat ja sitten parilliset juovat. Tällaisia "kuvanpuolikkaita" esitetään 50 kertaa sekunnissa ja niitä kutsutaan kentiksi (engl. field). Kaksi kenttää muodostaa yhden kokonaisen kuvan (engl. frame).
- Loudness-säädin: Säädin, jolla voidaan asettaa päälle äänen voimakkuudesta riippuva taajuuskorjaus, jolla pyritään kompensoimaan korvan voimakkuuden mukaan muuttuvaa taajuusvastetta.
- LP-soitin: Levysoitin normaalien äänilevyjen soittamiseen.
- Luksi: Valon määrän mittayksikkö. Käytetään esim. videokameroissa kertomaan tarvittavan valon määrää.
- Luminanssisignaali: Videosignaalin osa, joka sisältää tiedon kuvan kirkkaudesta
- Macrovision: Vidoenauhoissa ja DVD-levyissä käytetty kopiosuojausmenetelmä, joka aiheuttaa, että normaalivideolle tehdystä kopiosta tulee katselukelvottoman huonolaatuinen.
- Magneettisuojaus: Menetelmä vähentää kaiuttimen ympärilleen synnyttämää magneettikenttää. Magneettisuojatun kaiuttimen voi laittaa telvision tai tietokonemonitorin lähelle ilman että kuva siitä häiriintyy.
- Makrokuvaus: Kuvataan erittäin lähellä olevaa kohdetta (esim. perhosta yhden sentin päästä).
- MD: Lyhenne MiniDisc-järjestelmän nimestä.
- MDF-levy: MDF on selluloosakuidusta valmistettua suuressa paineessa (HDF hyvin suuressa) prässättyä levyä, joka on painavampaa ja paljon vahvempaa kuin lastulevy.
- MHP: Lyhenne sanoista "Multimedia Home Platform". HMP on digitaalitelevisiostandardi, joka määrittelee sellaiset lisäominaisuuet kuin supertekstiTV:n ja interaktiiviset lisäpalvelut.
- MicroMV: Sonyn kehittämä erittäin pientä nauhaa käytttävä digitaalinen videokameramalli. Kuva nauhoitetaan nauhalle MPEG-muodossa.
- MIDI: Lyhenne sanoista "Musical Instrument Digital Interface", digitaalinen ohjausliitentä syntetisaattoreiden ja vastaavien laitteiden välille
- Mikropelitekniikka: Texas Instrumentsin kehittämä kuvanmuodostusmenetelmä, jossa mikroskooppisen pienet sähköisesti ohjatut peilit ohjaavat valon valolähteeltä joko projektiopinnalle tai pois siltä.
- Minidisc: Sonyn kehittämä järjestelmä, jossa pienelle magneto-optiselle levylle voidaan tallettaa ääntä pakatussa digitaalimuodossa. levy voidaan äänittää itse uudelleen useita kertoja.
- MiniDV: MiniDV -nauhalle nauhoitetaan digitaalista videota DV -järjestelmää käyttäen. Tätä käytetään kotikäyttään tehtyissä DV-kameroissa.
- M-jpeg: Digitaaliseen muotoon muutentun videosignaalin yleinen pakkausmuoto. Siinä kuvat pakataan reaaliajassa yksitellen JPEG-muotoon.
- Moninormivideonauhuri: Vidoenauhuri, jopa pystyy vähintää toistamaan kahden tai usemaan televisiolähetysstandardin mukaisia videonauhoja.
- MP3: Lyhenne nimelle MPEG Audio Layer 3. MPEG-standardissa määritelty äänisignaalin pakkaustapa.
- MPEG: Lyhenne sanoista Moving Picture Experts Group. Sarja standardeja digitaalisen audio- ja videomateriaalin tallentamiseen sekä lähettämiseen digitaalisessa muodossa.
- MPEG 1: Lähes VHS -tasoinen digitaalinen videoformaatti ja kompressointitapa.
- MPEG 2: DVD-levyssä ja digitaalisissa TV-lähetyksissä käytetty videoformaatti ja kompressointitapa.
- MPEG Audio: MPEG-standardeissa määritellyt tavat äänisignaalin pakkaamiseen.
- MPEG Audio Layer 3: MPEG-standardissa määritelty äänisignaalin pakakustapa. Yleisesti käytössä tallettaessa musiikkia tietokoneen kovalevylle ja verkon kautta ladattavaksi WWW-palvelimiin.
- Multipleksi: Digitaalitelevisiossa katsojalle lähetettävä signaali, johon on yhdistetty usean televisionkanavan kuva, ääni ja data.
- Neodymium-magneetti: Ferriittimagneettia huomattavasti voimakkaampi magneetti, jota käytetään joissain kaiutinelementeissä (yleensä diskanttielementeissä).
- Nestepää: Kameran jalustan pää, jossa on nestettä vaimentamassa kitkaa, eli jalusta kääntyy tasaisesti.
- NICAM stereo ääni: Suomessa käytetty television stereoäänen standardi. Tämä mahdollistaa hyvälaatuisen stereoäänen tai kaksikieliset lähetykset.
- Non-lineaarinen editointi: Tietokoneella tapahtuvaa videoeditointia.
- NTSC: NTSC on USA:n ja Japanin TV-standardi. Ensimmäinen toimiva värijärjestelmä vuodelta 1953.
- NTSC 3.58: Normaali NTSC-lähetysstandardi. Värikantoaallon taajuus standardin mukainen 3.58 MHz.
- NTSC 4.43: NTSC-standardista muunnettu erikoisversio, jossa värikantoaallon taajuukseksi on muutettu 4.43 MHz.
- Objektiivi: Kameran päässä oleva monen linssin monimutkainen yhdistelmä, jonka läpi kuva valo kulkee.
- Off-Line editointi: Tietokonetta käytetään videokuvaa antavan ja ottavan nauhurin ohjaamiseen ja tehosteiden yms. lisäämiseen videolle. Tietokoneen kovalevylle tallennetaan vain heikkolaatuinen työkopio videosta. Tämän työkopion avulla voidaan työstää videon leikkauskohdat kohdalleen, ja kun tämä leikkaus on valmista niin tällä tiedoola sitten ohjataan videonauurita suorittamaan lopullisen leikkauksen.
- Ohjelmakanava: Ohjelmatoiminnan harjoittajan tuottama palvelu, joka sisältää esim. tietyllä alueella samalla tv-kanavalla lähetettävän tv-ohjelman.
- Ominaisimpedanssi: Kaapelin omainisuus suurtaajuussignaalin kannalta. Äärettämän pitkä kaapeli näyttää päästä katsottuna omainsiimpedasssinsa suuruiselta vastuskelta suurtaajuusignaalin kannalta.
- On-line editoint: Editoitava videokuva siirretään sopivia kaapeleita ja korttia apuna käyttäen tietokoneelle editointia varten kokonaan kiintolevylle täydellä lopputuseemnn halutulla laadulla.
- Otos: Kameran käynnistämisestä sen seuraavan kerran pysäyttämisen aikana ollut tapahtuma on yksi otos.
- OTR: Videonauhurissa yhdellä napinpainalluksella voit nauhoittaa tietyn ajan muutaman kerran samaa nappia painamalla pidempiä aikoja (aika kasvaa yleensä 15 tai 30 minuutin askelin).
- Output: Ulostulo
- PAL: Suomessa ja suurimmassa osassa Eurooppaa käytössä oleva väritelevison värienkoodaustapa.
- PAL60: PAL-signaali, jossa kuvanvaihtotaajuus on 60 Hertsiä. Yleensä peräisin yksinkertaisesta NTSC->PAL muunnoksesta. Yleensä vanhatkin tv:t osaavat näyttää tämän oikein.
- PAL B/G: Suomessa ja suurimmassa osassa Eurooppa käytössä oleva väritelevisiosignaalin lähetysnormi.
- PAL I: Englannissa ja Hong Kongissä käytössä väritelevisiosignaalin lähetysnormi.
- PALplus: Normalista PAL-järjestelmästä kehitetty version, jolla voidaan lähettää 16:9 formaatissa olevia ohjelmia niin, että ne näkyvät normaalissa televisiossa letterboxattuna, mutta PALplus vastaanotin pystyy muodostamaan signaalista tarkan 16:9 muotoisen kuva.
- PAL+: Toinen kirjoitusasu PALplus-järjestelmän nimelle.
- Panorointi: Kameran ollessa paikallaan, sitä kääntännetään vaakasuunnassa.
- Pan & Scan: Menetelmä näyttää televisiokuvaa leveämpää filmiä televisioruudussa. Filmin kuvasta näytetään ainoastaan televisiruutuun mahtuva osa (loput jää pois kuvna ulkopuolelle). Se paljonko mistäkin reunasta jätetään pois muutetaan sen mukaan että tärkein kuvassa oleva asia näkyy televisioruudussa ja pois jää vähemmän tärkeää osaa kuvasta.
- Passivinen subwoofer: Subwooferkaiutin, joka liitetään normaalien kaiuttimien rinnalle samaan vahvistimeen.
- Passiivisäteilijä: Eräissä kaiutinkoteloratkaisuissa käytetty lisäkaiutinelementti, jossa ei ole ollenkaan puhekelaa.
- Paukkulanka: Paukkulanka on kovaa muovieristeistä halpaa johdinta, jota käytetään räjähteiden sähköiseen sytyttämiseen. Paukkulankaa käytetään myös halventavana nimityksenä huonoille kaapeleille.
- PA-äänentoisto: Ammattiänentoistoa. Yleensä puheen tai musiikin vahvistamista isoissa tapahtumissa ja julkisissa tiloissa.
- PCM: Digitaalinen äänentallennus- ja koodaudjärjestelmä, jota käytetään muunmuassa CD-levyssä, digitaalisessa puhelintekniikassa ja joisin videojärjestelmissä. Lyhenne sanoista "Pulse Code Modulation".
- PDC: Ylen lähettämä aloitus- ja lopetussingaali ohjelmilleen. Jos videonauhurisi osaa tulkita näitä PDC-signaaleja, niin saat nauhoitukset lähtemään ja loppumaan oikeaan aikaan vaikka ohjelman lähetys olisi myöhässä.
- Phantom-asetus: Dolby Surround -vahvistimessa phantom-asetus tarkoittaa, että järjestelmässä ei ole keskikaiutinta ja sen toimintaa simuloidaan normaaleilla stereokaiuttimilla.
- Phantom power: Yleisin tapa syöttää käyttöjännite XLR-liitäntäiselle kondensaattorimikrofonille.
- Pikseli: Kuvan pienin yksikkö. Yksittäinen kuvapiste.
- PLL-Hyperviritin: Viritin ulottuu hyperkanaville asti, mutta tälle ei ole suomessa käyttöä, koska näitä kaapelikanavia ei käytetä. Käytetään joissain maissa kaapelikanavien välittämiseen kun normaalit kaapelitelevision kanavapaikat eivät enää riitä.
- PMPO: "pomppuwatti". Halvimmissa laitteissa käytetty tehon mittaustapa, jolla ei ole yhteyttä todellisuuteen.
- Polarisaatio: Lähettimestä lähtevän sähkömagneettisten säteilyn sähkökentän väreilysuunta. Polarisaatio voi olla vaakapolarisaatio (H), pystypolarisaatio (V) tai ympyräpolarisaatio.
- Polko: Polyesterikondensaattori, levykondensaattori, jossa eristysmateriaaliana on polyesteri
- Polttoväli: Etäisyys kameran linssistä polttopisteeseen, eli pisteeseen johon kuva muodostuu. Polttoväli lukee kameran yleensä objektiivin suojuksessa millimetreinä (esim. 4-79mm). Mitä pienempi näistä esimmäinen luku on, sitä suurempi laajakuva kamerassa on, eli sitä enemmän mahtuu kuvaan. Ja mitä suurempi jälkimmäinen luku on, sitä kauempaa kohteet saadaan kuvaan.
- Preview: Videoeditointiohjelmissa käytössä oleva ikkuna tietokoneen näytöllä, josta videokuvaa voidaan katsella. Yleensäkin esikatselu editoinnissa.
- Puolinopeus: Videonauhuri pyörittää nauhaa puolet normaalia hitaammin, jolloin nauhalle mahtuu tupla-aika kuvaa, mutta kuvan laatu heikkenee.
- Päätevahvistin: Vahvisti, joka ottaa sisään linjatasoisen signaalin ja syöttää vahvistetun äänisignaalin kaiuttimille.
- Qes: Kaiutinelementin sähköisen resonanssin hyvyysluku. Thiele-Small-parametreista.
- Qms: Kaiutinelementin mekaanisen resonanssin hyvyysluku. Yksi Thiele-Small-parametreista.
- Qts: Kaiutinelementin resonanssin kokonaishyvyysluku. Thiele-Small-parametreista.
- Quick Start: Laitteessa on nopeutetut toiminnot. Vidoenauhurissa tarkoittaa, että ainakin nauhan toisto alkaa nopeasti.
- RCA-liitin: Audio- ja videolaitteissa käytetty edullinen liitin.
- RDS: Järjestelmä jossa normaaliin FM-radion signaaliin saadaan lisättyä digitaalista dataa, jota RDS-ominaisuuksin varustetu radiot pystyvät hyödyntämään lisätoimintoihin.
- Refleksikotelo: Kaiutinkotelotyyppi, jossa kaiutinkoteloon on tehty reikä ja siihen asennettu sopivan pituinen putki. Kaiutinkotelo ja reiässä oleva putki muodostavat akustisen värähtelypiirin, joka tehostaa kaiuttimen matalien äänien toistoa.
- Refleksiputki: Refleksikotelossa olevaan reikään laitettu putki, joka säätää kotelon resonanssitaajuuden.
- Renderöinti: Tietokoneella käsiteltävän videokuvan tehosteiden yms. laskeminen tai tietokoneen ruudulle näkyvän kuvan muodostaminen tietokoneessa olevasta matemaattisesta mallista.
- Resoluutio: Erottelukyky. (Kuvan tarkkuus videotekniikassa, käytetty näytetarkkuus äänitekniikass) Studiolaatuinen televisiokuva talletaan yleensä resoluutiolla 720*576. CD-levyn ääni on talletettu 16 bitin resoluutiolla.
- Resonanssitaajuus: Värähtelijän ominaistaajus, jolla se toimii tehokkaasti.
- Revc: Kaiutinelementin puhekelan tasavirtaresistanssi.
- RF-liitäntä: Normaali laitteiden antenniliitin. Audio- ja videosignaali kulkee täällä radiotaajuiselle kantoaallolle moduloituna.
- RF-signaali: Radiotaajuudelle moduloitu signaali (yleensä moduloitu signaali on ääni tai komposiittivideosignali).
- RGB: Lyhennys värivideosignaalin punaisesta, vihreästä ja sinisestä värikomponentista.
- RGB-signaali: Kolmeen väriin jaettu videosignaali. Värit ovat punainen vihreä ja sininen.
- RGB-liitäntä: Videosignaalin liitäntä, jossa videosignaalin punainen, vihreä ja sininen värikomponentti siirretään omia johtimiaan pitkin.
- RIAA-korjaus: Levysoitinvahvistimen äänilevyltä tulevalle äänelle tekemä standardin määrittelemä taajuuskorjaus.
- Ristikuva: Kuvanvaihto jossa ensimmäinen kuvan päälle sekoittuu toinen kuva.
- Rms: Kaiutinparameterissa takoittaa mekaanista resistanssia (englanniksi mechanical resistance). Tämä arvo saadaan vaan mittaamalla kaiutinelementistä ja se riippuu kaiutintelementin rakenteesta (ripustuksesta jne.)
- RMS-teho: Suurin jatkuva sinisignaalin teho, jonka päätevahvistin pystyy tuottamaan kaiuttimeen.
- SCART-liitin: Kotivideolaiteissa käytetty 21-napainen yleisliitin, jota pitkin siirtyy kuva, ääni ja muutamia ohjaussignaaleita. Tässä liitännässä voidana siirtää muunmuassa analogista linjatasoista stereoääntä, komposiittivideosignaalia, S-video-signaalia, RGB-signaalia, tietoa käytetystä kuvasuhteesta sekä ohjaamaan televisio videokanavalle kun videonauhuri käynnistetään.
- SCMS: Digitaalisissa äänentallennuslaitteissa käytetty kopioinninestojärjestelmä.
- Schuko: Suojakoskettimella varustettu pistorasia eli maadoitettu pistorasia, käytetään myös maadoitetun sähköpistokkeen nimenä
- Sd: Kaiutinelementin kartion tehollinen pinta-ala.
- SDDS: Sonyn digitaalinen surround-äänisysteemi, joka käytetään elokuvateattereissa. Lyhenne sanoista Sony Dynamic Digital Sound.
- SDI: Ammmatilaisten käyttämä studiolaatuinen digitaalivideoliitäntä, jolla voidaan siirtää täyden resoluution digitaalista videokuvaa pakkaamattomana. Lyhenne sanoista "Serial Digital Interface"
- SECAM: Ranskassa ja Itäeuroopan maissa käytössä oleva väritelevisiosignaalin lähetysnormi.
- Seeparakuvio: Kameran etsimessä näkyvään kuvaan lisätty merkkisignaali, joka ilmoittaa raidoituksella, jos jos kuva ylivalottuu, eli siihen tulee liilaa valoa.
- Seisova aalto: Äänen heijastuessa edestakaisen huoneen yhdensuuntaisten seinien välillä syntyy seisovaksi aaltoliikkeeksi nimitetty ilmiö.
- Shadow mask: Värimonitorin kuvaputkessa kuvapinnan takana oleva reitetty metallilevy (hilamaski), jokaisella piksellillä on levyssä oma pyöreä reikänsä
- ShowView: Gemstar kehittämä menetelmä videonauhurin ajastuksen helpottamiseksi. Kellonajan sisästä nauhuriin syötetääm joihinkin lehtin painettu numerokoodi.
- Signaali-kohinasuhde: Tämä luku kertoo laitteen taustakohinan määrästä. Mitä isompi luku, sen parempi. 16 bittisissä digitaalisissa äänentoistosysteemeissä, kuten CD:ssä, teoreettinen arvo tälle on 96 dB.
- Siltakytkentä: Stereovahvistimen kytkentätapa ajaa koko vahvistimen teholla yhtä monokuormaa.
- S-kanavat: Ainoastaan kaapelitelevisioverkoissa käytettyjä kanavapaikkoja. Jos vastaanottimesi tai videonauhurisi ei näitä osaa, niin joissain kaapelitelevisioverkoissa et pysty katselemaan kaikkia kanavia (niitä kanavia, jotka on ohjelmoitu näihin S-kanavapaikkoihin).
- Slot-mask CRT: Värikuvaputken tekniikka, jossa hilamaskina toimivassa metallilevyssä olevat reiät ovat pitkulaisen muotoisia
- Snapper Case: Warnerin käyttämä muovia ja pahvia sisältävä DVD-levyn kotelo.
- S/PDIF: Digitaalinen audioliitäntä, jota käytetään siirrettäessä hifilaatuista stereoääntä digitaalisesti laitteeista toiseen. CD-soittimien digitaalilähtö on tätä tyyppiä. S/PDIF-liitäntä on suunniteltu kuljettamaan CD-tasoista stereoääntä PCM-muidissa, mutta soveltuu ja käytetään myös Dolby Digital, DTS- ja MPEG-mutoisten audiosignaalien siirtoon. Nykyinen liitännän virallinen nimi on IEC-958.
- Stereo: Kaksikanavainen äänentoistojärjestelmä.
- Still-kuva:Pysäytyskuva.
- Subwoofer: Matalien äänien toistamiseen suunniteltu kaiutin. Käytetään yleensä normaalien stereokaiuttimien lisänä tehostamassa matalien taajuuksien toistoa.
- Suko: Suojakoskettimella varustettu pistorasia eli maadoitettu pistorasia
- Suuntaavuus: Vastaanottoantennissa ja mikrofonissa tarkoittaa, että se vastaanottaa signaalia tehokaammin jostain tietystä suunnasta kuin toisesta. Kaiuttimen kohdalla se tarkoittaa, että kaiutin toistaa ääntä voimakkaasti johonkin tiettyyn suuntaan ja vähemmän muihin suuntiin.
- S-VHS: VHS-formaatista edelleen kihitetty videonauhaformaatti, jolla pystytän saavuttamaan perampi kuvanlaatu. S-VHS-nauhoitukset eivät toimi tavallisella VHS-videolla, mutta S-VHS-nauhuri pystyy lukemaan ja äänittämään normaaleja VHS-kasetteja. S-VHS-formaattia käytetään ammatikäytössä, jossa ei vaavita aivan täydellistä videokuvan laatua (mm. kaapelitelevisioiden oma ohjelmatuotanto).
- SVHS-ET: Joissain SVHS-nauhureissa oleva toiminto, joka mahdollistaa S-VHS-muotoisen signaalin tallentamisen tavalliselle (hyvälaatuiselle) videonauhalle. Tämä mahdollistaa (lähes) S-VHS-tasoisen kuvan ilman että tarvitsee investoida paljon rahaa paljon normaaleja videokasetteja kalliimpiin S-VHS-nauhoihin.
- S-video: Videoliitäntä, jossa kuvan kirkkaus- ja väri-informaatio siirretään omia johtimiaan pitkin. Tarjoaa paremman kuvanlaadun kuin komposiittivideoliitäntä. S-video nimi tulee sanoista "Separated Video". Oikeampi nimi liitännälle on Y/C-liitäntä. Tätä liitäntää käytetään muunmuassa S-VHS- ja Hi8-videokameroissa sekä DVD-soittimissa ja tietokoneiden videokorttien TV-lähdöissä.
- Sähköstaattinen kaiutin: Sähkösttaatisessa kaiuttimessa ääni muodostetaan sähkökentän liikuttaman kevyen kalvon avulla. Sähköstaattiset kaiuttimet ovat yleensä muodoltaan tasomallisia paneelikaiuttimia. Tunnetaan myös nimellä elektrostaattinen kaiutin.
- Särö: Äänisignaalin vääristyminen.
- Taajuus: Taajuus kuvaa signaalin värähtelynopeutta. Taajuuden yksikkö on hertsi (Hz), joka tarkoittaa yhtä värähdystä sekunnissa.
- Taajuusmuunnin: Laite, joka muuttaa yhdellä taajuudella olevan signalain toiselle taajuudelle. Taajuusmuuntimia käytetään satelliittivastaanotossa ja kaapeliteleivisioissa muuttamaan ohjelmasignaalit vastaanottotaajudelta paremmin kaapelijakeluun sopiville taajuuksille.
- Taajuuskorjain: Laite, jolla pyritään vaikuttamaan äänisignaalin taajuustoistoon. Yleensä taajuuskorjaimella pyritään kompensoimaan kaiuttimien ja huoneakustiikan aiheuttamia virheitä ääneen.
- Taajuusvaste: Mittaustulos, joka kertoo kuinka hyvin äänentoistolaitteisto tai sen osa pystyy toistamaan eri taajuisia ääniä saman voimakkuisena. Tulos voidaan ilmoittaa monella tavalla, jotka eivät välttämättä ole suoraan vertailukelpoisia.
- TBC: Aikavirhekorjain. Jälkikäsittelyssä syntyvän aikavirheen korjaamiseen käytettävä laite. Lyhenne sanoista "Time Base Corrector".
- Tele: Videokamerassa objektiivin urin polttoväli. Objektiivi on tele -asennossa, kun se on täysin zoomattu.
- Terävyysalue: Videokuvassa kohteen edessä ja takana oleva alue, joka on vielä terävä.
- THD: THD on lyhenne sanoista Total Harmonic Distortion. Virallinen suomennos on harmooninen kokonaissärö. Signaalin teholliasrvon ja harmoonisten taajuuksien aiheuttamien särötekijöiden kokonaismäärän suhde desibeleinä tai prosentteina. Hyvillä äänitaajuusvahvistimilla arvo on tyypillisesti vain 0,002-0,001 %.
- Thiele-Small-parametrit: Joukko numeroarvoja, joilla kuvataan kaiutinelementin ominaisuuksia. Thiele-Small-parametrit ovat tarpeen oikean kaiutinkotelon mitoittamisessa. Thiele-Small-parametreja ovat Fs, Qts, Qes ja Qms.
- THX: Lucasfilmin kehittämä äänistanardi elokuvien äänentoiston prarantamiseksi. Asettaa määrityksiä laitteille, elokuvateatterin akustiikalle ja itse elokuvassa olevan äänen tekniselle laadulle. Kotilaitteissa Lucasfilm-yhtiön myöntämä hyväksyntä kotiteatterin vahvistin- ja kaiutinyksiköille.
- Tilaääni: Menetelmä, jossa on kahden stereokanavan lisäksi apukanavia, joiden avulla kuutelutilaan voidaan luoda kolmiulotteinen tilaääni. Tälläisiä järjestelmiä ovat muunmuassa Dolby Surround, Dolby Digital ja DTS.
- Tilttaaminen: Kameran ollessa paikallaan, sitä käännetään pystysuunnassa.
- TIM-särö: Lyhenne sanoista "Transient Intermodulation Distortion", Tapio Köykän oivaltama (60-luku) ja tohtori Matti Otalan tieteellisesti mallintama (70-80-luku) keskinäismodulaatiosärön erikoistapaus, jossa sini- ja neliömuotoinen signaali yhdessä tuottavat vahvistimessa epälineaarista säröä, kuuluvuus ja merkitys nykylaitteilla melko kyseenalainen
- Tinnitus: Tinnitus on vaiva, joka aiheuttaa, että korvista tuntuu jatkuvasti kuuluvan häiritsevä äänisignaali (yleensä vinkuna). Tinnituksen voi saada liian surresta melualtistuksesta (korvien soiminen ei enää lopukaan).
- Torvikaiutin: Kaiutin tai kaiutinelementti, joka muistuttaa rakenteeltaan torvea.
- Toslink: Nimi, jota käytetään S/PDIF-liitännnän optisesta versiosta. Siirtomediana käytetään muovista valokuitua.
- TriLogic: Sonyn kehittämä videonauhurin kuvanparannuspiiri.
- TriMode-kytkentä: Joissian autovahvistimissa käytetty kytkentä, jonka avulla yhdellä stereoautovahvistimella voidaan ohjata kahta stereokaiutinta ja yhtä subwooferia.
- Trinitron-kuvaputki: Sonyn kehittämä ja patentoima värikuvaputkimalli, jossa elektronien hilamaskina toimii tiheässä oleva joukko ohuita pystysuoria metallilankoja, ratkaisu tarjoaa hyvän kontrastin ja väritoiston
- Tuplapuhekela: Puhekelan rungon ympärille käämitty kaksi erillistä puhekelaa, joilla on kaiuttimen takana omat liittäntänsä signaaleille. Näin puhekelat voidaan tarvittaessa kytkeä keskenään joko rinnan tai sarjaan. Yhtä tuplapuhekelaista elementtiä voidaan ohjata myös helposti yhdellä stereovahvistimella, kun kumpikin kanava ohjaa omaa puhekelaansa.
- Turbo Drive - nopeat toiminnot: Kun videot on kerran käynnitetty, niin se jää sellaiseen olotilaan,että toiminnat ovat nopiaita ja vikkeliä. Eli jos pysytät videonauhan stop-näppäimellä, niin toiston jatkaminen play-näppäimellä on nopeaa.
- UHF: Televisiolähetyksissä käytetty yksi aaltoalue. Televisiolähetyksiin käytetään taajuksia väliltä 470-860 MHz.
- U-Matic: Ammattilaisten käyttämä videojärjestelmä, joka on poistumassa käytöstä.
- Upotuseditointi: Videonauhalla tapahtuvassa editoinnissa nauhalla olevien otosten välistä korvataan osa uudella kuvamateriaalilla. Käytetään yleensä epäonnistuneen kohtauksen korvaamiseen. Sama kuin Insert-editointi.
- Vaakaerottelu: Kuinka monta pystysuoraa viivaa videokuvasta voidaan erottaa. VHS -videossa vaakaerottelukyky on noin 240 linjaa.
- Vahvistin: Laite, joka vahvistaa sisään tuodun signaalin tasoa.
- Vaimennus: Signaalin jännitteen heikkeneminen se edetessä laitteistossa tai kaapelissa.
- Valkotasapaino: Valkotasapainolla säädetään videokamera näyttämään vallitseva väri oikein. Oikea valkotasapainon säätö riippuu ympäröivästä valaistusolosuhteista. Yleensä valkotasapaino säädetään suuntaamalla kamera valkoista pintaa kohti, ja painetaan valkotasapainon säätönappia.
- Vas: Kaiutinelementin ekvivalenttitilavuus
- VHF: Televisiolähetyksissä käytetty yksi aaltoalue. Televisiolähetyksin tästä aaltoaalueesta käytetään taajuuksia 45-65 MHz (VHF I) ja 170-230 MHz (VHF III)
- VHS: Yleisin kotikäytössä oleva videonauhurin tallennusformatti (Video Home System)
- VHS-C: Videokameroissa käytetty VHS-standardin muunnos, jossa käytetään pienempikokoista kasetti. VHS-C-nauha on toistettavissa normaalilla VHS-videonauhurilla erityisen nauha-adapterikehikon avulla.
- Videoaikavakio: Television säätö, joka säätää kuinka nopeasti television elektroniikka reagoi sisään tulevan videosignaalin muutoksiin. Yleensä erilliset optimiasetukset normaalille television katseluun ja vidoenauhojen katseluun.
- VideoCD: CD-levylle tallennetaan VHS-tasoista kuvaa korkeintaan 74min. Kuvan pakkaukseen käytetään MPEG 1 -formaattia.
- Videokortti: Tietokoneeseen liitettävä kortti, jolla videokamerassa tai nauhurissa oleva videokuva siirretään tietokoneelle editoitavaksi.
- Viritinvahvistin: Laite, jossa on samoissa kuorissa radion viritin, etuvahvistin ja päätevahvistin.
- Viritystaajuus: Tarkoittaa eri yhteyksissä eri asiaa. Refleksikotelossa olevassa kaiuttimessa viritystaajuus tarkoittaa sitä taajuutta, jolla kaiutinkotelon sisätilavuuden ja refleksiputken muodostama akustinen värähtelijä on viritetty toimimaan.
- Väriapukantoaalto: Komposiittivideosignaalissa oleva kantoaalto, johon on moduloitu kuvan väri-informaatio, värikantoaallon taajuus PAL-järjestelmässä on noin 4.43 MHz
- Värilämpötila: Valon väriä kuvaava yksikkö, jonka asteikko on kelvineinä. Kun kuvausolosuhteiden värilämpötila on säädetty oikein, kun värit näkyvät kuvassa oikean värisinä.
- Widescreen: Normaalia televisiokuvaa laajempi kuvamuoto, jota käytetään elokuvateattereissa esitettävissä elokuvissa. Yleistymässä myös kotiteattrikäytössä.
- Wide Stereo: Stereokuvan keinotekoinen laajuennusmenetelmä, jota käytetään stereonauhureissa, joissa kiinteät kaiuttimet ovat liian lähellä toisiaan kunnollisen oikean stereokuvan aikaansaamiseksi.
- WSS: Menetelmä sisällyttää television videosignaaliin (raidalle 23) tietoa onko lähetys normaalissa 4:3 muodossa vain anamorphisessa 16:9 formaatissa. WSS on lyhenne sanoista Widescreen Signaling System.
- XLR-liitin: Ammattiaudio- ja videolaitteissa käytetty liitintyyppi. Ammattiaudiolaitteissa käytetään 3-napaista XLR-liitintä.
- Xmax: Kaiutinelementin maksimi liikepoikkeama.
- Y-komponentti: Videosignaaleista puhuttaessa tarkoittaa signaalia, joka sisältää kuvan kirkkausinformaation ja yleensä myös synkronointisignaalit.
- Y/C: Videoliitäntä, jossa kuvan kirkkaus- ja väri-informaatio siirretään omia johtimiaan pitkin. Tarjoaa paremman kuvanlaadun kuin komposiittivideoliitäntä.
- YCrCb: Komponenttivideosignaalin muoto, jossa kirkkaus+synkrnointi välitetään yhdellä piuhalla ja väri-informatio kahdella lisäpiuhalla. Samaa signaalijakoa käytetään myös digitaalivideon puolella.
- Yagi-antenni: Yleisin Ula-, VHF- ja UHF-vastaanotossa käytetty antennityyppi. Se koostuu dipoliantennista, jonka edessä on yksi tai useampi suuntainsauva ja takana yksi tai useampi heijastinsauva. Näiden tarkoituksena on parantaa antennin suuntaus- ja vahvistusominaisuuksia.
- Yhdyssuodatin: Yhdyssuodatin yhdistää kaksi tai useampaa eri taajuista ja eri lähteistä tulevaa signaalia samaan kaapeliin.
- Ylivalotus: Jotkut kohdat videokuvassa saavat liikaa valoa, jolloin siitä ei pysty enää erottamaan yksityiskohtia.
- Z: Impedanssista käytetty merkintä
- Zoom: Kameran polttoväliä muutetaan optisesti siten, että kuvattava kohde näyttää tulevan lähemmäs tai menevän kauemmas.
Tomi Engdahl <[email protected]>