sfnet.harrastus.elektroniikak FAQ kirjasuosituksia

Tähän listaan on kerätty elektroniikka-alan kirjavikkejä. Lista on vasta hyvin alkutekijöissään (kokoaminen aloitettu marraskuussa 2002). Lisäyksiä, korjauksia ja täydennyksiä soi lähettäää osoitteeseen [email protected]. Eritysesti lyhyet hyvien kirjojen kuvaukset ovat tervetulleita. Kun lähetät palautetta, kerro otsikossa tai sähköpostissa että kommenttisi liittyy sfnet.harrastus.elektroniikka FAQ-listaan, niin kommenttisi tulee käsitellyksi oikein.

Suomenkielistä kirjallisuutta

Lukion Sähkö ja Elektroniikka on tarkoitettu lukion fysiikan syventäville ja soveltaville kursseille tukemaan kokeellista työskentelyä. Kirja johdattaa lukijan sähköopin ja analogiaelektroniikan perusteisiin. Elektroniikan komponenttien toiminta opitaan kokeita ja tutkimuksia tehden. Kirjassa lähdetään aivan alusta liikkelle ja kerrotaan sähköopin perusjuttuja ja edetään rauhallisesti peruskomponentteihin ja siitä eteenpäin. Kytkentäkääviota kehutaan selkeiksi. Kirjan on julkaissut WSOY ja siitä kertova sivu löytyy osoitteesta http://www.wsoy.fi/koulu/fysiikka/lukionsahko/keskiframe.htm.

Harrastelijan Radiokirja 1950 on paljon kehuttu teos etenkin putkilaitteista kiinnostuneille. Kirjan sanotaan sopivan myös elektroniikan perusteiden opiskeluun, varsinkin vähän uudempaa painosta ("Uusi Radiokirja" jostian 1960-luvulta) jossa on myös transistoriasiaa mutta putkiakaan ei ole unohdettu. Harrastelijan Radiokirjasta on joku aika sitten julkaistu uusi näköispainos. Kirjaa on saatavana Suomen Radioamatööritavikkeesta http://www.sral.fi/srat/. Samasta paikasta on saatavana paketti, missä on alkuperäinen kirja paperilla ja muut CD:llä.

Joskus 70/80-lukujen vaihteesta julkaistiin elektroniikakirja nimeltään "Elektroniikkaa sinulle". Se sopii aloittelijan elektroniikka-oppaaksi. Kirjaa kannatta etsiä kirjastoista.

Ilmari Jäämaan "Nuorten keksijäin ja kokeilijain kirja" on todellinen löyty kaikille sähkävirittelijöille. Alkuperäinen lienee 10..20 -luvulta, viimeisimmät painokset jostain vuodelta 1937. Kirjasta löytyy kaikkea mahdollista kipinäntekolaitteista putkiradioihin. Kirjan saatavuus nykyään lienee heikko (saattaa löytyä jostain ullakoilta). Kirjassa on monia vaarallisia virityksiä suurista kipinälaitteista kipinälähettimiin ja jopa röngenlaitteisiin. Suurinta osaa näistä ei kannata nykypäivänä enää rakentaa.

Englanninkielistä kirjallisuutta

The Art of Electronics (Horowith and Hill) on ehkä kaikkein kattavin elektroniikan teos. Tämä kirja opettaa elektroniikkaa paljon. Tuo The Art of Electronics on yleensä ottaen aivan loistava kirja. Se haittapuolena on, että se alkaa kuitenkin kärsiä vanhuudesta joiltain osiltaan. Erityisesti analogiakomponentit ovat parantuneet sitä mitä kirja esittää (mm. yksipuoleinen jännitesyöttö on operaatiovahvistimille nykyään hyvin yleinen toimintatapa). Myös teholähdepuolella (erityisesti hakkuri) on tapahtunut kirjan asioihin nähden tuntuvasti kehitystä.

Art of Electronics ei ole myöskään mikään halpa teos, mutta taatusti hintansa arvoinen sille joka haluaa todella oppia elektroniikkaa. Tässä kirjassa aika hyvä lähestymistapa elektroniikan opeteluun, ei liian teoreettinen mutta kuitenkin teoriaakin mukana. Valitettavasti kirjan käytännön tiedot alkavat tässä vaiheessa olla vähän vanhan puolella, mutta kyllä tässä on edelleen ainesta hyväksi perusteokseksi. Kirjalla on oma webbisivusto osoitteessa http://www.artofelectronics.com/.

Jacob Millman: Microelectronics: Digital and Analog Circuits and Systems. (ISBN 07-066410-2) on elektroniikan opetuksessa yleisesti käytetty kirja.


Takaisin hakemistoon