Suomenkielisiä elektroniikka-aiheisia WWW-sivuja
Elektroniikan perusteet
Sähköopin peruskäsitteitä
Paimion Ammatillinen Aikuiskoulutuskeskus tarjoaa osana OpinNet on projektia SÄHKÖoppi kokonaisuuden. Sivuilta löytyvät selitykset sähkön perusteista, sähkötekniikan peruslait, vaihtosähkötietoutta sekä puolijohdekomponenttien perusteet. Sivut löytyvät osoitteesta http://www.pakk.fi/opinnet/sahkooppi/
Elektroniikan virtuaalilaboratorio
Elektroniikkan virtuaalilaboratori on Timo Haikon keräämä kokoelma elektroniikan opetusmateriaali. Materiaalia löytyy eri tasoisiille ihmisille ja ne on kastattu opiskelujaksoiksi.
Sivut löytyvät osoitteesta http://www.evlab.com/.
Kytkentöjä ja niiden rakentamista
Elektroniikka yläasteella ja lukiossa
Kyösti Blinnikkan keräämiltä elektroniikkasivuilta löytyy joukko kytkentöjä ja ohjeita elektroniikka-alan harrastusta aloittavalle. Ohjeita voi käyttää hyvin yläasteen tai lukion elektroniikkakurssien suunnittelussa ja toteutuksessa. Sivuilla on ohjeita piirilevyn valmistuksesta ja laitteiden rakenteluohjeita. Monet kytkennöistä ovat elektroniikan harjoituskirjoista tuttuja. Kytkennöissä käytetyt komponentit ovat pääasiassa halpoja standardikomponentteja, joten niiden hankkimisessa ei pitäisi olla ongelmia.
Sivut löytyvät osoitteesta http://www.kolumbus.fi/kblinnik/elektro/.
Ideaport
Ideaport-sivut on suunnattu yläasteen teknisen työn opettajille sekä tekniikan alan oppilaitosten opettajille ja myös muille tekemisestä kiinnostuneille. Tietoa löytyy mm. elektroniikasta, metalli- ja puutöistä sekä työturvallisuudesta. Aiheista löytyy sekä piirustuksia, artikkeleita, että työohjeita. Erilaisia projekteja toteutettaessa kohtaa lähes aina vaikeuksia. Kysymyspalstalla ratkotaan ongelmia liittyen elektroniikkaan yleisesti. Puu- ja metallisivuilla keskitytään lähinnä ala- ja yläasteen materiaaliin sivuaviin aiheisiin.
Sivut löytyvät osoitteesta http://welcome.to/ideaport.
Karin elektroniikkaisivut
Kari Huhtaman elektroniikkasivuilta löytyy monenlaista elektroniikkaharrastajalle hyödyllistä tietoa. Esimerkkeinä tästä muunmuassa tietoa elektroniikan komponenteista sekä liittimien nastajajärjestyksiä. Näiden lisäksi sivuilta löytyy tietoa sähköturvasta sekä piirilevyjen valmistamisesta. Sivuilta löytyy myös muutaman kytkennän rakennusohjeet.
Sivut löytyvät osoitteesta http://www.htk.fi/public/kah/ele/.
SP-elektroniikka
SP-elektoniikan WWW-sivuilta löytyy oikein hyvä kokoelma erilaisia elektroniikkaakytkentöjä. Kytkennöistä löytyy muunmuassa valonvilkuttimia, vahvistimia, pulssilaskureita sekä kauko-ohjaimia. Sivut löytyvät osoitteesta http://www.spelektroniikka.fi/.
Radiotekniikkaa
Ilpo J. Leppäsen kotisivut
Ilpo J. Leppäsen kotisivujen sisältö koostuu pääasiassa DX-kuuntelijoille suunnatusta teknisestä materiaalista. Jotkut osuudet saattavat kiinnostaa myös radioamatöörejä sekä muitakin elektroniikkaharrastajia. Tietoa löytyy mm.vastaanottimien lisälaitteista, modifioinneista, RF-liittimistä ja myös vanhoista liikennevastaanottimista. Muille kuin radioharrastajille hyödyllisintä materiaalia ovat häiriösuojaukseen ja ylijännitesuojauksiin liittyvät sivut.
Sivut löytyvät osoitteesta http://koti.mbnet.fi/~ijl/.
Mikro-ohjaimet
PIC-ohjelmointia
Osoitteesta http://koti.mbnet.fi/catapult/16f84.htm löytyvästä Ohjelmia 16f84:jään sivustosta löytyy käyttövinkkejä, koekytkentälevyn kuva yksinkertaisia esimerkkiohjelmia kyseiselle mikro-ohjaimelle.
Audio- ja videotekniikka
Audioasiaa
Teletekniikkaa
Tietoliikennetekniikan perusteet
Internetixin sivuilta löytyy tietoliikennetekniikan perusteiden opintojakso, jonka laajuus on yksi opintoviikko (1 ov). Opintojakso on suunniteltu ammattikorkeakoulun johdantokurssiksi tietoliikennetekniikan ihmeelliseen maailmaan, mutta se soveltuu myös ammatillisten oppilaitosten käyttöön. Kokonaisuuden on laatinut Mikkelin koulutusyhtymän tietojärjestelmäpäällikkö Matti Koivisto. Kokonaisuus käsittää muunmuassa puhelinverkon, matkapuhelinverkot, datasiirtoverkot, kaapelitelevisioverkot ja transmissioverkot.
Sivut löytyvät osoitteesta http://www.internetix.ofw.fi/opinnot/opintojaksot/6tekniikkatalous/tietoliikenne/index.htm.
Valokaapelitietopaketti
Paimion Ammattikorkeakoulun sivuilta löytyy hyvä tietopaketti valokaapelien tekniikasta sekä asentamisesta. Sivulta löytyy alan sanasto, optisen tiedonsiirron perusteet, tietoka valokaapelien rakenteesta ja standardoinnista sekä ohjeita valokaapelien asentamiseen.
Sivut löytyvät osoitteesta http://www.pakk.fi/opinnet/valokaapelit/default.htm.
Muuta
IRC:issä käydään toisinaan elektroniikka-aiheista keskustelua kanavalla #elektroniikka.
Muita hyödyllisiä elektroniikkasivuja
Kun suomenkielisten sivujen tarjonta ei enää riitä, niin Englanninkielistyä materiaalia läytyy vaikka kuinka paljon osoitteesta http://www.epanorama.net/.
Takaisin hakemistoon